in

Шаран или калкан?(СНИМКИ)

снимка Нова Варна

В навечерието на Никулден трескаво търсим вкусна риба и подходящи рецепти. Някои ще спазят традицията и ще напълнят шаран с орехи и стафиди, други ще изпържат сафрид за по-евтино, трети ще отидат на ресторант.

Ако днес сте се отправили към рибната борса, знайте, че там ви очаква огромно разнообразие от познати и не толкова познати риби, много от тях пресни и родно производство.

По-евтиният избор е пресен котлет от толстолоб – 6 лв., жив толстолоб може да се намери и за 3, 50 лв килограма. Замразената скумрия от Норвегия върви за 5, 50 лв

Снимка: Pixabay

Живият шаран е 7 лв. килограма, но за цяла риба ще трябва да се бръкнете 20-30 лв.

Прясна ципура и лаврак от съседна Гърция струват 12 лв , прясното филе от бял амур може да се приготви по много начини и се търгува за 8 лв. килограма, прясната пъстърва – за 9,50.

снимка Нова Варна

По-вкусна и скъпа риба е пресният калкан, той върви между 20 и 28 лв за килограм. За предпочитане е да купите по-голямата риба, има повече месо.

Есетровите риби са безспорен деликатес. Може да купите прясна есетра веслонос за 15 лв. килограма, изкуствено отгледана прясна моруна – за 20.

снимка Нова Варна

Междувременно Агенцията за безопасност на храните даде съвети как да си купим прясна риба. Купувайте от регистрирани обекти, върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон –  0700 122 99.

Рецепта за един по-различен Никулден – пържена маринована риба

снимка Нова Варна

Необходими продукти:
800 г риба по избор олио за пържене сол на вкус 2-3 с.л. брашно 2 глави лук 4 зърна бахар 10 зърна черен пипер 4 зърна хвойна 2 зърна карамфил 4 с.л. винен оцет 1 с.л. захар 100 мл вода Начин на приготвяне:
1. Посолете рибата и я оваляйте в брашното. Изпържете я до златисто и извадете в дълбока чиния.
2. В мазнината от пърженето сипете оцета, захарта, подправките и водата. Посолете на вкус и кипнете. Добавете лука, нарязан на полумесеци и варете 2-3 минути.
3. Залейте рибата с горещата марината и я оставете да престои 1-2 часа. Сервирайте студена. За това ястие са подходящи по-сухи и постни видове риба. Използвайте прясна риба.

Снимки Мердин Берберов, Нова Варна

 

 *******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.