in ,

АГ болницата във Варна спасява бебета с нов кувьоз

Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. Д-р Димитър Стаматов” във Варна получи супер модерен кувьоз. Той струва 18 000 лева и е дар от благотворителната инициатива „Българската Коледа”, провеждана под патронажа на президента Румен Радев.

Апаратурата вече се използва за целите на отделението, съобщи шефът на лечебното заведение проф. Емил Ковачев.

2 138 деца са родени от началото на годината в АГ-болницата във Варна, многоплодните бременности са 60, съобщи началникът й д-р Емил Ковачев. Две майки са дали живот на тризнаци, близнаците са 58.

Снимка: Пресслужба АГ болница

За сравнение за цялата 2017-а ражданията тук са били 2178, а през 2016-а – с 90 по-малко.

Недоносените бебета, родени през годината в лечебницата, са 272, а процентът на преждевременните раждания през последните години остава непроменен – 10 %, акцентира Ковачев.

18 деца с тегло под килограм са проплакали в отделението през тази година, всички са изписани и са живи и здрави. Един от основните проблеми, с които се сблъскват лекарите при спасяването на недоносени бебета е терморегулацията,

Полученият апарат е снабден с всички възможности за подаване и дозиране на кислород и с теглилка, допълни началникът на отделението по неонатология д-р Снежинка Цветкова. В отделението има 25 кувьоза, но винаги има нужда от още модерна техника във второто по големина в страната АГ заведение.

През годината най-младата родилка е била на 13 години, най-възрастната – на 51 години.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.