in ,

Литургия и рибен курбан в храм „Свети Николай“ във Варна (СНИМКИ)

снимка live varna

Десетки именници и моряци се събраха в храм „Св. Николай Чудотворец“ гр. Варна, където бе отслужена Архиерейска Света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по случай светлия християнски празник Никулден. Храмът започна празника в 8:00 ч. с Утреня.

снимка Нова Варна

Точно в 9 започна Военноморски ритуал с водосвет и молебен към св. Николай Чудотворец. Рибен курбан, приготвен в полева кухня на ВМС, бе раздаден за здраве и късмет. Присъстваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, началникът на щаба на ВМС контраадмирал Митко Петев, районни кметове и граждани.

снимка Нова Варна

Варненският морски храм „Св. Николай Чудотворец“ започна празник още снощи. Той започна от 17:00 ч. с празнична вечерня и акатист.

снимка Нова Варна

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Свети Николай Мирликийски Чудотворец умира на 6-ти декември 345 година.

снимка Нова Варна

 

Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

снимка Нова Варна

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическг бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

снимка Нова Варна

Това е един от най-старите православни храмове във Варна с над

снимка Нова Варна

150 години история. Църквата „Свети Николай Чудотворец” е и единственият морски храм. Храмът се разполага на пешеходната зона в централна градска част на бул. „Княз Борис І” № 35 в среда на импозантна архитектура от началото на ХХ в.

снимки Мердин Берберов, Нова Варна

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева