in

САЩ изпращат боен кораб в Черно море заради Русия и Украйна

Снимката е илюстративна

Съединените щати се приготвят да изпратят боен кораб в Черно море заради напрежението, което се повиши след инцидента в Керченския проток.

Това съобщи телевизия Си Ен ЕН, като цитира собствени източници.

Американската армия е поискала от Държавния департамент да уведоми Турция, че е възможно такъв кораб да бъде изпратен в Черно море. Тази стъпка е задължителна съгласно конвенцията от Монтрьо, подписана преди повече от 80 г., и предполага, че Анкара трябва да бъде известена поне 15 дни преди плавателният съд да премине, пише Дневник.

Корабът би могъл да остане в морето не повече от 21 дни.

Междувременно руското министерство на отбраната, публикувало кадри от за пръв път представено през март лазерно оръжие, обяви и че силите на страната в източната част на анексирания Кримски полуостров са започнали учения с ракетните си комплекси „Панцир“.

От руското външно министерство пък дойдоха твърдения, че украинските власти се готвят за офанзива в Източна Украйна, като се възползват от обявеното военно положение.

Си Ен Ен отбелязва още, че вчера американският флот е изпратил разрушителя „Маккембъл“ в оспорвани води в Японско море – ход, който също се очаква да разгневи Русия. Военноморските сили на САЩ говорят за „операция за свобода на корабоплаването“ – според тях териториалните претенции на Москва са за райони, които са далеч отвъд 12-милната зона около руския бряг.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/