in

След 41 години наградиха двама водолази, потушавали пожара на „Ерма“

Снимка: "Нова Варна"

Навръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента получиха водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов, участвали в потушаването на пожара на танкера „Ерма“ на пристанище Варна през 1977 г.

С тях бе и к.д.п. Никифор Герчев, бивш началник на спасителната служба. „Изминалите 41 години не могат да заличат паметта за храбростта на хората, участвали в спасителната операция по овладяването на бедствието на танкера „Ерма“ и спасяването на Варна. Радвам се, че допълваме редицата от почетени мъже, участвали в акцията с риск за живота си“, каза кметът Иван Портних, който поздрави водолазите.
„Благодарим, че признателността е на лице. Това е признателност към всички участници в тази операция и спасили Варна“, каза Веселин Димов.

Танкерът „Ерма“ се намира на петролния кей на пристанището натоварен с около 10 000 тона мазут и 400 тона собствен газьол. Недалеч от там са базирани няколко цистерни на „Петрол“ с нефтопродукти. В близост до горящия „Ерма“ – друг танкер е разтоварвал бензин, а на жп коловозите е имало цистерни с горива. С риск за живота си двамата водолази се спускат в танкера, за да запушват пукнатината, разпръскваща гориво директно в огнището на пожара. Благодарение на техния висок професионализъм, пожарът е овладян, а Варна се спасява от надвисналата изключително висока опасност.

През 2007 година част от участниците в събитията са били почетени с Почетен знак на Кмета с лента, но по това време двамата водолази не са били в България. Днес те получиха отличията си от заместник кмета Коста Базитов.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева