Неизвестна снимка на Апостола e открита в Истанбул, вижте я

Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски са открили в архива в Истанбул специалисти от Националния музей „Васил Левски” в Карлово.

Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Снимката бе показана пресконференция в Министерството на културата от специалиста, който я открива – Виктор Комбов, уредник в Националния музей “Васил Левски” в Карлово. Той е намерил фотографията в османските архиви, където се пазят документи от съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация.

Снимка: Facebook/Васил Комбов

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

Най-популярната снимка от тях е тази, по която го издирва турската полиция.

Снимка: Дарик

На него Апостола е изобразен в бюст, в граждански дрехи-черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и черна модна за онова време вратовръзка. На този последен фотопортрет Левски е вече на 35 години.

Снимката е направена в Букурещ към месец юни 1872г. След важното общо събрание на БРЦК.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Снимка: cntraveler.com

50 000 българи изхвърчат от Острова заради Brexit

Снимка: Pixabay

Руски пенсионер, живеещ в Несебър, разказа колко дава за храна у нас