Нов Център за хора с увреждания ще има в “Аспарухово” (СНИМКИ)

През следващата година започва изграждане на нов Център за лица с увреждания, включително с множествени увреждания, с капацитет от 90 места.

За целта в “Аспарухово” ще бъдат ремонтирани две помещения. Новата социална услуга ще бъде в подкрепа и на семействата на хората с увреждания, тъй като ще осигурява възможност и за нощувка за хората със специални потребности.

Община Варна купува и още два буса, пригодени за хора с увреждания.

В момента върви процедура по доставката им, след което предстои да бъдат оборудвани, съобщават от местния парламент.

Снимка: live.varna.bg

Така общинският автопарк, който могат да ползват хората със специални нужди, ще предлага общо 8 превозни средства. В момента наличните 6 буса се ползват много активно от около 2000 души.

Снимка: live.varna.bg

Това обяви кметът Иван Портних на тържество, по време на което бяха наградени активисти от Обществения съвет за социална рехабилитация и интеграция на хората с увреждания. В него участват представители на 31 неправителствени организации. За активната им работа бяха отличени д-р Радко Радев – председател на Дружество на инвалидите – Варна; Обретен Михов – представител на Съюз на инвалидите в България в община Варна; Елка Кръстева – председател на Асоциация „Човешки права – стъпка по стъпка“; Д-р Йорданка Ненчева – председател на УС на Асоциация „Да съхраним жената“; Мария Чанкова – член на УС на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения.

Снимка: live.varna.bg

“Благодаря на всички за доброто сътрудничество. Това е изключително важно партньорство за нас. Много са предизвикателствата, пред които сме изправени, но съм убеден, че когато гледаме в една посока и работим заедно, ще дойдат и добрите резултати“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че Община Варна продължава да развива социалната програма.

Снимка: live.varna.bg

„Искам от мое име и от името на Обществения съвет да благодаря на кмета, че намира време и има желание да ни помага. Ние искаме всичко и сега, веднага, но не винаги се получава така. Затова нека с упоритост и инат неща да стават по-добре“, каза д-р Радко Радев.

Снимка: live.varna.bg

Благодарност към организациите отправи и Коста Базитов, зам.-кмет на общината. Веднага след награждаването бе направен отчет за свършеното през годината и предложения за работа на съвета през 2019 г.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Снимка: novini.bg

Младеж се изгаври жестоко с полицаи: Почвам да бегам, бате (ВИДЕО)

Снимка: Община Девня

Коледният дух изпълни и Девня (СНИМКИ)