in

Варненски сгради номинирани в конкурса „Сграда на годината“ (СНИМКИ)

Снимка: buildingoftheyear.bg

Варна има 3 номинации в националния конкурс „Сграда на годината“.

Най-престижното събитие за награди в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата ще отличи най-значимите реализации, получили разрешение за ползване през годината, а церемонията за награждаване на победителите ще се проведе на 13 декември в София, информира „Дарик“.

В категорията „Сгради култура и паметници на културата” сред претендентите е Морското казино.

Снимка: buildingoftheyear.bg

Обновената сграда на една от емблемите на морската столица включва основен ремонт и реконструкция. Запазени са както силуетната линия, така и обема на съществуващата сграда, предвид обстоятелството, че тя е в среда на паметник на градинското и парково изкуство, поради което към нея има специфични изисквания.При ремонта над 90-годишната сграда е газоснабдена, изградено е подово отопление и е изпълнена цялостна съвременна вентилация и климатизация.

Жилищният компледс  „Лабиринт” е конкурент и в категорията „Жилищни комплекси от многофамилни сгради”.

Снимка: buildingoftheyear.bg

Сградата се намира на ул. „Академик Андрей Сахаров”. Представлява съвременен архитектурен ансамбъл от шест сгради, всяка с по девет надземни етажа, обединени в богата паркова среда с добре обмислена и организирана инфраструктура. Декоративната водна площ в центъра на композицията е продължение на идеята за уникалния природен феномен – Меандър. Любопитното е, че само 18% от фасадните стени са изложени на север.

Жилищна сграда „Ахат” във варненския кв. „Младост” е претендент за „Сграда на годината“ в категорията „Жилищни сгради до 10 000 кв.м. РЗП”.

Снимка: buildingoftheyear.bg

Основните критерии при избора на победител за съответната категория са цялостното представяне на сградата, вътрешната и външна архитектура, строителството, конструкцията, разположението, ползата за обществото, влиянието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

Учреден през 2002 година, националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година.

Най-значимите реализации в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.