in

Пускат безплатен интернет на обществени места във Варна

Снимка: aarp.rg

Община Варна ще изгражда безплатен безжичен интернет на обществени места, след като бе одобрена за финансиране от инициативата WIFI4EU.

За целта ще бъде осигурен ваучер, на стойност 15 000 евро. Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на WI-FI на публични пространства – като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Одобрени за финансиране са общо 113 града в България.

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел приветства в свое изявление спечелилите общини. Тя уточни, че предстои подписване на споразумение със спечелилите, като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години. Общият обем на средствата е 120 млн лв.

„Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект на стратегията ни за цифровия единен пазар. Инициативата WIFI4EU е още една конкретна стъпка за превръщането на стратегията в реалност за всички. Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС“, коментира Мария Габриел. Всички регистрирани общини от ЕС ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.