in

Варна – сред градовете с най-мръсен въздух в страната (СНИМКА)

Снимката е илюстративна

По-силни превишения на замърсяване на въздуха с фини прахови частици се отчитат в Русе, Плевен, Шумен, Варна и Благоевград.

Завишени стойности на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) са отчетени в градовете Хасково, Русе, Силистра, Велико Търново, Горна Оряховица, Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Велинград, Благоевград и други. Концентрацията на ФПЧ в атмосферния въздух в София също е над допустимите норми. Това показва справка за чистотата на въздуха на картата на сайта airbg.info, цитирана от news.bg.
От картата става ясно, че най-замърсен е въздухът в северните части на столицата.

 

Замърсяването стига до два пъти над допустимите норми. По данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия тази сутрин най-голяма концентрация на ФПЧ има във въздуха в Пловдив и Велико Търново. Там качеството на въздуха е определено като „много лошо“.

По-силни превишения се отчитат и в Русе, Плевен, Шумен, Варна и Благоевград.
По-отдалечен поглед на картата на ЕК за чистота на въздуха показва, че на Балканите има най-силна концентрация на замърсяване на въздуха в Европа.

По този повод „Нова Варна“ потърси експертното мнение на инспекторите от РИОСВ Варна, чиято позиция очакваме в близките дни.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/