Изхвърлиха на улицата 95-годишната баба Костадинка от Варна (СНИМКИ)

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Огромна трагедия сполетя 95-годишната баба Костадинка от Варна.

“Човек трябва да няма душа и сърце”, каза със сълзи на очи пред съдия-изпълнителя и новия собственик на вилата във Варна, в която живее, възрастната варненска художничка, пише “24 часа”.

В понеделник сутринта бе предвидено той да влезе във владение, макар и принудително. Мъжът обаче прояви благородство и се съгласи да изчака до сряда, когато фамилията ще може да се нанесе в апартамент под наем за 300 лв.

Снимка: Цанко Цанев

До продажбата се стигна, след като старицата и многолюдното ѝ семейство се оказаха в невъзможност да плаща ипотеката за вилата в местността Добрева чешма край Варна, която се води на внука ѝ, пише 24 часа. Досега възрастната художничка помагаше за плащането. 3600 души във фейсбук станаха нейни последователи и редовно купуваха картините ѝ.

“През 2006 г. взехме заем от 60 000 евро от банка, за да купим тази вила. Досега сме изплатили половината. През 2014 г. обаче банката фалира и ние не знаехме, че трябва да продължим да плащаме на синдиците”, обясни Румяна Кротова, дъщерята на художничката.

В къщата живеят баба Костадинка, Румяна, 76-годишният ѝ мъж Петър, дъщеря ѝ и внукът ѝ. Разгърнатата площ е 152 кв. метра, те са били продадени на търг за 33 хил. евро, обясни съдия-изпълнителят Люба Тодорова.

Снимка: Цанко Цанев

“Вложил съм 40 хил. лева за изолация, но няма кой да ми ги признае. Оставям подобренията на новия собственик”, заяви зетят Петър. Той показва новия договор за наем за 300 лева на двустаен апартамент, който обаче още не е свободен. След преговори стана ясно, че купувачът ще помогне с транспорт, за да може фамилията да се изнесе. Кротови имат богата и тъжна история със заеми. Те са плащали редовно ипотеката си от 370 евро на месец, докато са имали две книжарници, а синът им е държал компютърна зала.

Снимка: Facebook

Художничката, която продава картини по 45 лева във “Фейсбук”, вече няма ищах да рисува. Тя сама признава, че не ѝ спори с четката, както преди. Продължава обаче да продава в групата “Да помогнем на баба Костадинка” в мрежата. Тя бе създадена, когато старицата започна да продава на тротоара. Творбите ѝ напомнят руския художниик Шишкин. Признава, че ги прерисува, като маха някои от елементите, които не ѝ харесват, и добавя други. В новите условия баба Костадинка ще продължава да бъде финансова надежда за фамилията. Дано хората ни помогнат, надява се Румяна.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.

Водната криза във Варна продължава и утре

Снимка: Монитор

Вандали заличават пътни знаци във Варна (СНИМКИ)