in

Свалят провокативните билбордове във Варна (СНИМКИ)

Снимка: А. Иванов

Билбордът, поставен на бул. „Левски“, който възмути варненци и възбуди страстна полемика в социалните мрежи, ще бъде свален.

Това обявиха от пресцентъра на Общината за „Нова Варна“. Причината е многото сигнали срещу визията му. „Експерти от Дирекция „Общинска собственост“ се свързаха с фирмата, инсталирала съоръжението за да се установи фактическото състояние. От фирмата заявиха, че те ще свалят двата борда“, информираха пиарите на Общината.

 

Снимка: И. Тодорова/Билборд до Китайската стена във Варна

Постерът показва двама мъже, които се прегръщат пред сградата на Народното събрание. „Няма страшно. Това е просто любов“ и мотото на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) общността „Различни хора, равни права“, пише на тях.

Билбордът е част от кампания по проект, финансиран от ЕК – „Заедно за правата на ЛГБТИ в България“, разказа за „Нова Варна“, Моника Писанкънева – експерт по проекта.

„Подемаме кампания за промяна на обществените нагласи в обществото. Билбордовете са в много градове в страната и визията е различна – две жени или двама мъже, прегърнати, снимани пред обществени  сгради, на публични места. Идеята е, че гей двойките са навсякъде около нас, те са част от обществото и са хора като всички, просто търсят щастието си“, допълни тя.

Писанкънева научи от нашето обаждане за свалянето на скандалния, според някои, билборд.

Тя сподели, че Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която е водеща организация по проекта, ще сезира Община Варна за случилото се.

„Ние очакваме подкрепа, някой трябва да подготви обществото да живее с представители на ЛГБТИ. Използвали сме умерени и скромни визии, не показваме секс или целувки дори. Научихме за вандалския акт още сутринта и смятахме да уведомим полицията“.

 

Дискусия „за“ и „против“ се зароди в една от варненските фейсбук групи.

Докато за едни това е нормално и апелират за толерантност, за мнозинството от коментиращите това е недопустимо.

Провокативната „реклама“ е поставена на булевард „Васил Левски“ близо до Майчин дом и само за една нощ е била надраскана със спрей, установи проверка на „Нова Варна“, след като още вчера бе инициирана акция по премахването му.

Снимка: Нова Варна

Припомняме, че понятието „джендър“ стана популярно около идеята за въвеждането на Истанбулската конвенция. Припомняме Ви, че през юли Конституционният съд я отхвърли, като реши, че тя размива границата между двата пола.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.