Купуваме е-винетки от понеделник

От 17 декември, понеделник, Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) започва продажбата на електронни винетки.

Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Експертът към АПИ проф. Олег Асенов коментира, че наред с е-винетката агенцията пуска и нова уикенд винетка.

Цената на новата винетка ще бъде 10 лева и ще бъде само за леки автомобили. Периодът на валидност на тази винетка ще започва от 12 часа на обяд в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа.

“Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е – винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти”, обясни Асенов.

Е-винетките ще се следят чрез регистрационния номер на автомобила от камери, разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на ТОЛ контрола. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на ТОЛ контрола.

На водач, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. За леки автомобили тази такса ще бъде 70 лв. За автомобили от 3.5 т до 12 т – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т – 175 лв. Цените все още не са окончателни.

Контролните автомобили са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта.

“След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение”, каза още Асенов.

По думите му при отказ таксата да се плати на място ще се счита, че водачът отказва да признае нарушението.

В подобни случай ще се отнема талона на автомобила. Асенов заяви и че от 16 август догодина се въвежда ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.

“До 15 август включително, автомобилите над 3.5 т също ще заплащат електронна винетка”, разясни Асенов.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Варна отново на шествие заради присъдата на убиеца на Мартин

Снимката е илюстративна

Mъж блъсна момиче във “Владиславово” и избяга. Търсят се свидетели