Новите лични карти с чипове – поне след година

Снимка: Архив
Снимка: Архив

До лятото догодина трябва да е избран изпълнител, който да ги произвежда

Парламентът отложи за 1 януари 2020 г. въвеждането на новата система за издаване на българските лични документи.

Това стана с промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, с който се изменя и Законът за българските лични документи. Информацията предава Dnes.bg.

С поправките вместо от 2019 г., възможността за издаване на български лични документи с електронна идентификация, се отлага за 1 януари 2020 г.

“Със сега току-що приетия закон не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи”, разясни зам.-шефът на МВР Красимир Ципов.

“През миналата година МВР започна подготовка за този процес на въвеждане на новата система за централизирана персонализация. Към настоящия момент системата е децентрализирана. Българските лични документи се произвеждат в 30 центъра. Това, което предвиждаме ние, с тази нова процедура по въвеждане в експлоатацията на новата система, персонализирането да се прави само в един център – София”, допълни Ципов.

Той уточни, че обществената поръчка за това е стартирала тази година и се очаква да приключи следващото лято.

Ципов добави и че се предвиждат два нови образеца за лични документи – паспорт с 10-годишна давност и временна лична карта.

Той обясни и че промените са станали именно с този закон, защото от 1 януари 2019 бе предвидено да се издава карта за пребиваване на служител на НАТО в България, но Министерският съвет не е утвърдил новите образци на българските лични документи.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Тъжната новина

Окончателно: Тарифите на такситата скачат с 13 стотинки