in

Уточниха датите на двата вота догодина

През точно пет месеца ще са двата вота догодина. Този за Европейски парламент ще е на 26 май 2019 г., а макар датата на местните избори все още да не е официално уточнена, то първият им тур най-вероятно ще е в последната седмица на октомври – на 27-и.

Това означава, че вторият тур там, където ще има такъв, ще е на 3 ноември. Изборите ще бъдат организирани и проведени от нов състав на ЦИК, който трябва да бъде назначен още в ранната пролет – няколко месеца преди евровота. Според сроковете в действащия изборен кодекс президентът Румен Радев трябва да издаде указа и да назначи новия ЦИК най-късно до края на март. Всяка партия в НС и ЕП има право да излъчи свои представители, пише „Монитор“.

ще стане ясно около един месец преди това, когато кабинетът одобри план-сметката за изборите. Преди това обаче трябва да се приемат поправките в Изборния кодекс, които предвиждат промени във вида на самата бюлетина. Те трябва да минат през второто четене в началото на годината. Предвиждаше се номерата пред партиите в бюлетините да отпадат. По време на дебатите обаче стана ясно, че ще се стигне до компромис и номерата ще останат, но ще се разминават с тези за преференциите. Под въпрос е дали ще се въведе и предложението за камери в секциите – през целия изборен ден, само за преброяването на резултатите или въобще. Повечето партии са на разнопосочни мнения по въпроса. Почти сигурно е, че на евроизборите няма да има електронно гласуване.

Машинното гласуване няма да се проведе във всички над 12 000 секции. Поправките в Изборния кодекс предвиждат от тази възможност да се извадят секциите в чужбина, специалните секции – на кораби, в болници, затвори, тези с подвижна урна, както и тези с под 300 избиратели в списъците. Въпреки това се залага минимален праг. ЦИК трябва да постави машини за гласуване най-малко в 1000 секции. Кои ще са те, ще се реши преди самия вот.

Също толкова въпросителни има и около това кой ще е начело на листите за всяка партия или коалиция. Пример за това е явният разнобой между лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на ПЕС Сергей Станишев. Имената са три – на самия Станишев, на соцдепутатката Елена Йончева и на Деница Златева, която също като Станишев е добре позната в Брюксел. При ГЕРБ нещата изглеждат по-безспорни и по всяка вероятност листата им за европейските избори ще оглави настоящият ни еврокомисар Мария Габриел.

Бюлетините ще са интегрални, а урните прозрачни. Това е едно от сигурните неща. Другите избори, които ни чакат догодина, са местните. Освен за градоначалник на община и общински съветници, в някои от големите градове като София ще се гласува и за районен кмет, а в по-малките и за кмет на кметство. Местният вот трябва да се проведе през есента – края на октомври или началото на ноември. Вече се заговори, че ГЕРБ ще издигнат настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова за още един мандат. Кого БСП ще изправи срещу нея и дали ще бъде дамски сблъсък, ще се реши едва лятото, въпреки че някои структурите на социалистите в София обмислят да предложат омбудсмана Мая Манолова.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/