in

Звездите, които отидоха на небето през 2018 година

Вдъхновяващи цитати от изключителни хора, с които за съжаление се сбогувахме през изнизващата се 2018 година. Смъртта винаги чака в края на пътя, но следите, които оставяме по него, ни гарантират безсмъртие. Те ни напуснаха, но следите им остават, припомня eva.bg.

снимка dnes.bg

Стивън Хокинг

Той бе един от най-вдъхновяващите учени на нашето време. Впечатляваше с гениалния си ум и мислите си за вселената, както и с достъпния език, на който я обясняваше. Хокинг е истинско доказателство за силата на човешкия дух. „Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй“, казваше той.

Но казваше и още нещо: „Вярвам в най-простото обяснение – няма Бог. Никой не е създал вселената и никой не насочва съдбата ни. Това ме води до дълбока осъзнатост, че вероятно няма нито рай, нито отвъден живот. Имаме само този един живот, за да оценим великолепния дизайн на вселената, и аз съм изключително благодарен за това.“

 

 

снимка : offnews.bg

Бернардо Бертолучи

“Всеки мой филм е по някакъв начин свързан с определен момент от живота ми. Иска ми се да вярвам, че ако някой иска да преразкаже историята на живота ми, може да го направи просто като изгледа филмите ми и тогава ще знае през какво съм минавал“, казва Бертолучи, който почина на 77-годишна възраст след коварна битка с рака, оставяйки ни безсмъртни класики като „Открадната красота“, „Последният император“, „Последно танго в Париж“, „Мечтатели“, „Малкият Буда“, „Двадесети век“.

снимка facebook

Арета Франклин

„Най-лесно се катери каменистата и трудната страна на планината. Защото от гладката страна, където няма препятствия, просто няма за какво да се захванеш“, казва Арета Франклин, която си отиде на 76-годишна възраст. Наричат я оригиналната дива, защото истинското значение на тази дума е „богиня“. Даде ни хитове като „I Say a Little Prayer“, “Respect”, “(You Make Me Feel Like) A Natural Women“, „Chain of Fools“, „Bridge over Troubled Water“. „Като жени ние имаме всичко. Имаме силата. Имаме чувствата. Имаме ресурсите. Имаме неизчерпаемата енергия. Жените заслужават абсолютен респект. А тъжната истина е, че жените, децата и възрастните хора са най-малко уважаваните в обществото“, казва тя в интервю през 2016 година.

 

снимка lifebites

Антъни Бурдейн

На 61-годишна възраст през юни почина топ готвачът Антъни Бурдейн. Причината за смъртта е самоубийство – обеси се в хотелската си стая. Защо? Не знаем, няма и да разберем. Приживе той заяви: „Пътуването винаги те променя. Докато се движиш през живота, през този свят, успяваш да го промениш, независимо колко малко, оставяш своите следи, независимо колко са незначителни. В замяна животът, пътуването, оставя свои следи върху теб. В повечето случаи тези следи – върху тялото или сърцето – са красиви. Понякога обаче, от тях боли.“

 

Юбер дьо Живанши

На 91-годишна възраст почина създателят на „Givenchy” Юбер дьо Живанши. Създава модната си къща една 25-годишен, той е един от най-младите дизайнери на висша мода. Запознанството с Одри Хепбърн, превърнало се след това в дългогодишно приятелство, го прави световно известен. Двамата работят за първи път заедно във филма „Сабрина” през 1954 г, а роклята на Хепбърн, създадена от Живанши, от началните кадри на „Закуска в Тифани” (1961) е истинска икона. „Роклята трябва да следва тялото на жената, а не обратното – тялото на жената да следва формата на роклята“, бе едно от убежденията му.

 

снимка webcafe

 

Долорес О’Риърдън

Депресия, проблеми с алкохола, хранителни разстройства, опити за самоубийство – вокалистката на „The Cranberries” Долорес О’Риърдън води дълга битка със себе си и своите демони и по всичко личи, че в крайна сметка се предаде. 46-годишната певица бе открита мъртва в хотелска стая в Лондон. „Няма смисъл да се тревожите прекалено много за каквото и да е, защото животът е твърде кратък“, казваше тя.

Милош Форман

Напусна ни на 86-годишна възраст, но следите, които е оставил в киноиндустрията, му гарантират, че винаги ще е тук. Той е носител на две награди „Оскар“ – за „Полет над кукувиче гнездо“ (1975) и „Амадеус“ (1984). Сред останалите класики, които ни е завещал, са „Коса“, „Рагтайм“, „Народът срещу Лари Флинт“, „Човек на Луната“. “Посредствеността никога няма да изчезне, но, надявам се, няма да изчезнат и хората, които й се противопоставят“, казваше той. Не изчезвайте, противопоставяйте се!

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/