in

Тръмп блокира и правителството, и резерва – пречат му

Изходът от кризата зависи изцяло от наранените чувства на президента на САЩ

През 2018 г. Доналд Тръмп превърна Белия дом и Америка в източник на смут, нестабилност и непредсказуемост. Кризата в управлението се прояви особено ясно през последния месец, след като федералното правителство на практика не функционира вече седмица.

Девет от 15-те федерални ведомства, сред които държавна, вътрешна сигурност, транспорт, земеделие и правосъдие, частично затвориха, след като президентът на САЩ се изпокара с демократите, пише 24chasa.bg. Те не му дадоха $ 5 млрд. за изграждане на стената по границата с Мексико.

Доналд Тръмп тропна с крак и каза, че решение няма да има, докато не стане на неговата. Скандалът с Демократическата партия не бе достатъчен за държавния глава и той задълбочи конфликта с Федералния резерв. Как САЩ ще излязат от задънената улица? Отговорът зависи изцяло от наранените чувства на президента.

До блокажа на правителството доведоха редица събития. Финансирането на институциите изтече и трябваше да се приеме нов бюджет. Сенатът прие законопроект за финансиране, който лесно щеше да мине в Конгреса, а и се предполагаше, че Тръмп е готов да го подпише, припомня “Вашингтон пост”. След това обаче журналисти от “Фокс нюз” го разкритикуваха, че не е настоявал за финансиране на гранична стена.

Като дете, което чува “Какво, ти да не си слабак?”,

американският президент трябваше или да блокира правителството, или да рискува да бъде унижен. Тогава Тръмп настоя в законопроекта да бъдат предвидени и $ 5 млрд. за изграждане на стената по границата с Мексико. Ситуацията изглеждаше ясна – Тръмп иска стена, а демократите, към които се присъединяват някои републиканци – не.

Но ако това бе цялата история, компромис все някак щеше да бъде постигнат. Проблемът е, че в съзнанието на Тръмп конфликтът стана личен. Президентът го подчерта и пред US войниците в Ирак: “Демократите не искат да ни позволят да имаме силни граници само по една причина. Знаете ли каква? Защото го искам аз”.

Според президента проблемът не е граничната стена. В туитър той заяви, че причината за кризата са “обструкциите”, създавани от демократите, както и съдебно решение от миналия месец за програмата за защита на стотици хиляди имигранти, пристигнали в САЩ незаконно като деца (програмата ДАКА). Тя бе въведена през 2012 г. и предпази от депортиране приблизително 700 000 имигранти предимно от латиноамерикански произход. В началото на ноември калифорнийски съд нареди на правителството да продължи програмата.

Тръмп определи решението като “смехотворно” и заяви, че след като то е излязло, демократите “се отметнали” от сделката, която той сключил с тях, за да бъдат дадени пари за строежа на стената.

През последните седмици Сенатът и Конгресът се събираха всеки ден, за да

водят часове наред безплодни преговори,

но до компромис така и не се стигна. Частичното затваряне заради липсата на пари засегна хиляди правителствени служители. Много от тях трябва да работят безплатно, а други бяха пуснати в принудителен неплатен отпуск точно преди Коледа.

Няма как искането на Тръмп за $ 5 млрд. да бъде игнорирано, защото дори да имаше компромис между депутатите, всеки законопроект, приет и от двете камари на Конгреса, ще изисква и подписа на президента.

Тръмп се закани, че ако демократите не отстъпят по въпроса за стената, “ще има затваряне за много, много дълго време”. Дори заплаши със затваряне на границата с Мексико, ако конгресмените демократи не одобрят финансирането на стената. Спирането на работата на правителството ще продължи и през новата година.

За капак на всичко инвеститорите се разтревожиха от надвисналата опасност от парализа на правителството и цените на американските ценни книжа рухнаха. В резултат Тръмп

взе на мушка Федералния резерв, чиито решения пречат на плановете му

за икономическо развитие. Президентът на САЩ увери, че единственият проблем на националната икономика е централната банка (Федералният резерв или Фед). Тръмп сравни финансовата институция с играч на голф, който има сила, но не може да вкара топката в дупката, защото не е способен да нанесе необходимия лек удар.

Според водещи медии, включително Си Ен Ен, Тръмп подпитвал свои съветници може ли да отстрани от поста гуверньора на централната банка Джером Пауъл. Недоволството му от шефа на Федералния резерв се засили особено много, след като тази седмица той реши за четвърти път от началото на годината да повиши основната лихва и да запази темповете на съкращаване на вложенията в облигации и други ценни книжа, твърдят източници на Блумбърг. Пауъл намекна, че тази политика вероятно ще се запази и догодина.

Критиките на Тръмп продължиха дори в коледното му слово. “Те твърде бързо повишават лихвените проценти, това е моето мнение. Нямам им доверие. Те повишават ставките прекалено бързо, защото смятат, че икономиката е толкова добра. Но мисля, че

скоро ще си го получат Наистина ще го направя. Президентът Обама обаче се радваше на много ниски лихвени ставки”, оплака се Тръмп.

Фондовите пазари задълбочиха пониженията си след решението на Федералния резерв. “Дау Джонс” падна с повече от 650 пункта и е на път за най-лошия си декември от 1931 г. и Голямата депресия, а японският Nikkei спадна с около 5%.

Изминалата 2018 година бе белязана от пълен хаос в САЩ,

а на американския хоризонт се задава и също толкова трудна 2019 г. Инвеститорите и бизнесът се подготвят за рискове от продължаващото повишаване на лихвения процент от Фед и ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Потенциалният импийчмънт на президента Доналд Тръмп обаче рядко се обсъжда като пазарен фактор, колкото и опасен да може да се окаже. Сред причините за неглижирането на тази възможност е това, че все още не е ясно дали демократите, които на междинните избори спечелиха повече места от републиканците в Конгреса, ще посегнат към този инструмент.

Дори долната камара да използва тези си правомощия и да признае президента за виновен, след това той може да бъде оправдан от Сената. А там републиканците все пак успяха да запазят мнозинството си.

Междувременно съветникът Робърт Милър е към края на разследването за предполагаема

руска намеса в президентските избори през 2016 г. Очаква се резултатите да станат ясни през февруари.

Акцентът на президента върху имиграцията, а не върху икономиката също влошава нещата. Бизнесът е под невроза и сега заради търговската политика на Тръмп към останалата част от света, която поставя американските компании в неизгодно положение в чужбина. /24chasa.bg

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/