in

От днес – промените, които влизат в сила

Снимката е илюстративна

Тази година данъчната кампания няма да започне веднага след Нова година, а от 10 януари, тъй като има нови срокове работодателите да представят данни за изплатените от тях суми в НАП.

Заплатите догодина се вдигат а данъците остават като миналогодишните. Това е резултатът след много спорове и дебати през отминаващата 2018-а, пише 24 часа.

Минималната работна заплата става 560 лева
от 1 януари 2019 г. Размерът й ще се повиши с 9,8% в сравнение с тази година. Минималната работна часова заплата пък става 3,37 лв. Увеличението на пенсиите с 5,7% ще влезе в сила от 1 юни догодина. Увеличаването на тавана им до 1200 лв. също ще се случи тогава.

За да станат те възможни обаче, още от 1 януари максималният осигурителен доход ще се вдигне от 2600 на 3000 лв.. а минималният ще следва ръста на най-ниската заплата и ще стане 560 лв.

Екоскала при данъка за автомобилите
Освен от мощността и годината на производство на автомобилите данъкът ще зависи и от екостандарта на колата. За стандартите от Евро 1 до Евро 3 включително, т.е. най-старите, както и ако колата е без екокатегория, данъкът може да се повиши с 10 до 40%, а от Евро 4 до Евро 6 ще има намаление до максимум 60%.
Край на злоупотребите с облагането на леки коли като товарни

Товарни автомобили до 3:5 тона ще се облагат както леките коли. В момента данъкът за тях е в пъти по-нисък – от 10 до 30 лв. на тон.
Промяната ще засегне 308 260 товарни автомобила до 3,5 т от 3550 марки и модели, от които над 2000 модела имат съответен аналог регистриран и облаган като лек автомобил.
100% данък за повече от едно “основно” жилище

За да пресече злоупотребите с данъчното облекчение за основно жилище, за което се плаща 50% от дължимия данък, вече ще има глоба и плащане на данъка за 5 г. назад, ако се установи тази измама. Общините вече са включени към информационната система на финансовото министерство и могат да правят проверка за имотите на всеки собственик в цялата страна.

Няма да се попълва декларация кой ползва отстъпката за млади семейства за деца, както досега. За да няма злоупотреби, ако и двамата родители ползват облекчението, после и двамата ще трябва да върнат парите.
И двамата родители на деца с увреждания могат да се ползват от облекченията за деца с увреждания, когато доходите им не позволяват те да се приложат от единия родител.
Необлагаемият праг за награди се вдига от 30 на 100 лева

Данъкът за довнасяне ще бъде без стотинки, а само в левове. Това е така, защото сегашният механизъм за закръгляването към всеки пълен лев се прави след приспаданията за авансово удържан и внесен данък. Тоест, използването на отстъпки обезсмисля закръглянето, защото отново може да се стигне до довнасяне на стотинки.
За първи път от години онези, които бързат първи да си подадат данъчната декларация, ще трябва да почакат. Защото данъчната кампания за приключващата 2018 г. този път ще започне от 10 януари. Чак тогава ще чуем дежурната новина на НАП от кое населено място е бил човекът, който пръв е подал по електронен път данъчната си декларация.

Не бива да се забравя, че от

1 януари 2019 г. влизат в сила електронните винетки.

Решено: Водата поскъпва от 0,64 до 22%, най-много във Видин, най-малко в Пловдив

От 0,64 до 22% поскъпват услугите на 27 водни дружества от 1 януари. Това реши КЕВР на закрито заседание на 28 декември, изпълнявайки 5-годишния график за увеличение на цените, утвърден с приемане на бизнес плановете на ВиК дружествата през миналата и тази година. Заседанието се проведе под съпровода на дюдюкания и протестни викове на малка група хора, които около 10 часа сутринта се опитаха и да нахлуят в сградата на КЕВР.
КЕВР не се съобрази с тях, както и с искането примерно на областния управител на Шумен, който настоя цените да не се увеличават. Цената на услугите на ВиК в тази област поскъпват до 3.397 лв. с ДДС за 1 куб. м, като това е най-скъпата вода в страната. На откритото заседание за цените той направи уточнението, че тази цена ще влезе в сила, когато бъде пусната пречиствателната станция.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/