in

От днес цената на водата във Варна поскъпва

От 1 януари водата ще поскъпне в 26 населени места, само в Кърджали цената й остава без промяна, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за всяка следваща година. Досега Комисията е одобрила с отделни процедури бизнес плановете на общо 27 ВиК дружества в цялата страна. Съгласно нормативните изисквания, актуализацията на цените се извършва на основата на одобрената с бизнес плановете цена на услугите за 2019 г., с отчитане на размера на натрупана инфлация и прилагане на индивидуален коефициент за ефективност за всяко едно дружество. Очаква се с 12 ст. да се повиши цената на водата с водата във Варна. В Пловдив услугата поскъпва минимално – със стотинка и половина на кубик. Според експертните изчисления в столицата водата ще поскъпне с 13 стотинки от 2,35 лева на 2,58 лева на кубик. В Кърджали се очаква поевтиняване на водата, защото водното дружество там не е изпълнило изискванията за инвестиции в района. В Монтана цената на водата се увеличава с 9 стотинки, а в Шумен с 11 стотинки. Във Враца водата ще е по-скъпа с близо 14 стотинки на кубик. В Бургас от 2,72 стотинки става 3 лева. В Русе цената на водата се очаква да стане 2,94 стотинки за кубик, в Перник – 2,33 лева, а в Сливен – 2,62 лева. В Ямбол водата ще поскъпне до 2,91 лева, а в Добрич – до 3,35 лева. Междувременно КЕВР реши на заседание, че природният газ поскъпва с 3,51% от Нова година. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока. Около 20 души се опитаха да влязат в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на заседанието й. Протестиращите скандираха “Мафия” и призоваха за обяснения пред българския народ. Те поискаха председателят на КЕВР Иван Иванов да се срещне с тях. Демонстрацията беше обявена в социалните мрежи за 10 часа и имаше намерение да попречи на членовете на комисията да влязат в сградата на бул. Дондуков”.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов