in ,

Ученици от Варна събраха повече от 30 000 лева за старчески дом

Снимка: Личен архив

Ученици купуват медицински легла за старчески дом с пари от коледни картички, които сами изработват. Благотворителната акция събра над 30 000 лв. за няколко дни.

100-те доброволци от “Делфините” във Варна вече 12 години помагат на хора в нужда, пише 24 часа.
Група млади ентусиазирани доброволци вече 12 г. доказват че доброто го има и всеки може да помогне на хората в нужда. Около Коледа “ Делфините“ от Варна успяха да съберат над 30 000 лв. от ръчно изработени картички. С тях ще купят медицински легла за старчески дом.
“Ние сме във Варна, но при нашите акции може да помогне всеки, който има желание. Където
и да се намира“.

В Германия например преди време направихме студентско парти с бивши членове на “Делфините” и събрахме над 1300 лв. За нас е уникално да получаваме такава енергия и любов от целия свят. Това е един огромен механизъм, една верига на доброто. Ние искаме само да помогнем на хората. Това е нашата мотивация – да направиш добро, без да очакваш нищо в замяна, освен една усмивка или едно простичко благодаря“, сподели ученичката от Пета езикова гимназия във Варна Габриела Чанова, която е една от доброволките.
Тази година младежите успяха да продадат около 4000 ръчно изработени коледни картички. С парите, събрани по време на кампанията, те са решили да помогнат на дома за възрастни хора “Гергана” в морската столица. Със средствата ще бъдат закупени медицински легла за възрастните хора, обикновени легла, гардероби и скринове.

Снимка: Личен архив

“За първи път наша кампания е насочена към възрастни хора. Обикновено събираме средства и помагаме на деца. От дом “Гергана” ни казаха от какво имат нужда, но ние решихме да не спрем само с това. Ще пребоядисаме стаите, ще ги изрисуваме и имаме желанието всяка седмица да посещаваме тези хора и да им помагаме дори само с присъствие и разговори”, сподели Габриела.

Всяка година по Коледа доброволците от “Делфините“ призовават всички свои приятели от близо и далеч да помогнат за благотворителната им кампания.
Във Варна в продължение на два месеца те сами са правили уникални картички,
които после продаваха на символична цена на различни места в града. Миналата година младите ентусиасти избраха да помогнат на дневен център за деца с множество увреждания “Св. Йоан Златоуст“ и на дневен център “Слънчевата къща“, за които отново успяха да съберат повече от 30 000 лева само за 8 дни.
“Делфини” са клон на европейската младежка доброволческа организация PTPI
(People to people international). Всичко започнало преди години в семейството на Антоанета Попхлебарова и нейните дъщери. Запалени от идеята им да помагат на хора в нухща. към тях се присъединили в началото техни познати, приятели на дъщерите, съученици и така с годините броят им растял.
Днес в Делфините“ са над 100 младежи, и то само в гимназиална възраст. Техните кампании не са само по празниците. Доброволците си избират кауза, събират средства за нея и я реализират Успешните им кампании не се дължат само на тях, а и на техни приятели от различни краища на света, както и на платформата TimeHeroes. чрез която много хора, училища и фирми са се свързали с тях.

Знаете ли, има случаи в живота, които никога няма да бъдат забравени. Това лято аз успях да сбъдна една моя мечта и мечтата на много деца без родители. Гордея се с това. че идеята беше моя и видях как се осъществи. Става въпрос за фестивал, който организирах в Морската градина. Цял ден продавахме рисунки и картички на деца от дом за сираци. Имаше всякакви игри, състезания, танци, събрахме 700 лв. и с тия пари заведохме на лагер децата
сираци в Дряново за няколко дни. Това не им се беше случвало. И беше прекрасно, сподели Габриела. “Опитваме се да откликнем на всяко добро предложение, което е дадено от нашите членове, и затова акциите ни са толкова разнообразни.
Какво ли не сме правили през годините – почиствахме варненски плажове, междублокови пространства, освежили сме няколко скулптури, провеждаме видеоразговори с хора от цял свят, посещаваме редовно и работим с домовете Гаврош“ и “Надежда”.
Със събраните средства от една от първите ни Коледни кампании през 2010 г. обзаведохме стаи за игра в педиатричното отделение на „Св. Марина” и психиатрията.
За първата ни коледна кампания с картички събрахме 12 700 лв., а през последните години цифрата набъбна повече от два пъти”, разказват доброволците, чиято вяра в доброто е заразителна.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/