in

4-годишно дете от Добрич почина в германска болница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: bild.de

Около 800 приятели и роднини, предимно от България, се събраха на 3 януари пред клиника в Кьолн, за да протестират заради смъртта на 4-годишно дете на семейство от село край Добрич.

Роднини и приятели на скърбящото българско семейство държаха снимки на малката Селин и плакати с обвинения срещу клиниката. Пред сградата скандираха „убийци“ и искаха извинение от лекарите, съобщава вестник “Bild“, цитиран от „Про Нюз Добрич“.

Снимка: bild.de

Бащата на малката Селин е Нурджан Бехти – известен ромски певец, който от няколко години работи в Германия. Той е от село Воднянци, Добричко, а съпругата му е от с. Дянково, съобщиха за Про Нюз Добрич близки на семейството.

Двамата имат три деца – две момиченца и момченце, което е най-малкото. От няколко години живеят в Германия.

В социалната мрежа на 28 декември бащата разказа за трагедията:

“В петък вечерта дъщеря ми имаше температура 39°. Аз бях на участие и жена ми закара детето до Бърза помощ в Hospital Porz am Rhein childrens в Кьолн. След дълго чакане ги е приела една докторка, която прегледала набързо дъщеря ми и е преценила, че няма никакъв сериозен проблем, без да направи изследвания на детето. Решила е, че няма нищо опасно и препоръчала родителите да му дадат Нурофен. Дори не й дадоха или да й изпишат. След това ни пуснаха по най-бързия начин, за да може да приемат друг пациент. След два дни детето ми продължи да се влошава и аз отидох със съпругата ми пак в същата болница. Този път и направиха нужните изследвания и ми казаха, че детето ми е събрало гной и бактерии в белия дроб. След това ми казаха, че в тази болница не могат да направят нищо за нея и ме изпратиха в друга болница Kinderklinik amsterdame str. Там ми казаха, че единственото решение е да надупчат детето ми, за да може да изкарат бактериите и гноя от нея, без да ме попитат дали дъщеря ми има алергии или каквото и да е. След като извършиха тази операция, ми казаха да си отида у дома и, че ще ми се обадят.

След един час му се обадили и повикали в болницата. Когато пристигнал, го информирали, че детето е на границата на живота и смъртта, като шансовете му са 50:50. Обяснили, че следващите два часа са критични и ще решат всичко. След един час съобщили, че детето е починало.

Снимка: bild.de/Майката на Селин

Бащата призова приятели и близки да го подкрепят, за да не се повтарят подобни случаи.

“Ние българите сме хора и заслужаваме същото внимание, както и другите. Не забравяйте, че днес е моето дете, но утре може да бъде вашето”, написа бащата в социалната мрежа.

Нурджан е певец, работил заедно с Джансевер, с Роксана, Тони Стораро. Много негови роднини от Добричко, както и колеги от Добрич, Варна, Бургас и от други краища на България днес са се включили в протеста в Кьолн, отзовавайки се на апела, който той разпространи в социалната мрежа.

Снимка: Даниил Томов

Отчаяните родители обвиняват лекарите в болницата в Кьолн-Порц. Вчера те организираха демонстрация пред клиниката. Дойдоха около 800 приятели и роднини, предимно от България. Пред сградата скандираха „убийци“, държаха снимки на момичето във въздуха и искаха извинение от лекарите, съобщава вестник „Билд”.

Снимка: Даниил Томов

Драмата започва в петък, преди Бъдни вечер. Българските родители закарали дъщеря си в спешното отделение на болницата в Порц. “Докторът ни изпрати у дома, каза, че Селин има само един вирус и трябва да ѝ дадем ибупрофен”, цитира вестникът 28-годишния баща Норджан.

Майката на Селин Вероника е заявила: „Трябва да изчакаме и да видим нашия педиатър. Имаше почти 40 градусова температура. Но състоянието на момичето се влоши. На Коледа семейството я откара в друга болница. Два часа по-късно Селин почина, вероятно от пневмония.

“Ние сме на земята”, казва бащата Норджан в сълзи. – Как може да се случи това?

Междувременно полицията разследва причините за смъртта на детето. Очакват се и резултатите от аутопсията.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.