in

Родителите на починалата 4-годишна Селин съдят болницата, готвят и нови протести

Снимка: Facebook

Родителите на починалата в Кьолн 4-годишна Селин обвиняват лекарите в небрежност и ще съдят болницата.

Малко преди Бъдни вечер детето вдига висока температура и майка му го води в спешното отделение на Клиника „Порц ам Райн”.

„Там ми казаха, няма нищо на детето, това е температура само и тя ще спадне с един нурофен, да се прибирам вкъщи. Но не ѝ взеха изследвания. И ни отпратиха за вкъщи”, разказва майката пред bTV.

На Коледа детето се влошава. Родителите го водят в същата болница, а оттам ги препращат в друга клиника заради остра белодробна инфекция.

Там правят спешен дренаж на белия дроб на детето, но не успяват да го спасят.

Семейството живее от 12 години в Кьолн. Членовете на семейството са здравноосигурени, а момиченцето е ходило на редовни прегледи, на които не е установено да има белодробни проблеми.

Близка на семейството изпраща жалби и сигнали до всички институции.

„Пуснах жалби за второ разглеждане в Министерство на здравеопазването да се погледне още веднъж аутопсията на Селин. Те ми потвърдиха, че другата седмица ще дойдат експерти от Берлин, за да потвърдят втората аутопсия и тогава ще ни дадат цялата информация”, обяснява Диана Фичел.

След смъртта на детето около 800 души протестираха пред клиниката, отпратила Селин. Родителите се заканват, че протестите ще продължат.

Семейството е решено да съди и личната лекарка на Селин, която изразила съмнения за белодробна инфекция, но не предприела мерки за това.

Ръководителят на болница Порц ам Райн, Зигурд Клаус, обяви пред БНТ, че е поискал обяснения от лекарите във връзка със случая, но самият той не вижда грешка в действията им.

„Съжаляваме много за този трагичен случай. Изказвам искрените си съболезнования на родителите и близките, затова че неочаквано е починало едно четиригодишно момиченце. След като прегледах всичко не мога да разпозная вина на лекуващите лекари и на клиниката. Ще има и проверка от медицинската експертиза. Питам се обаче, защо родителите са чакали три дни, преди да доведат детето отново в болницата. Още на следващия ден можеше да се върнат с него“, казва той.

Клаус посочи, че той и персоналът на болницата са били потресени от протеста, по време на който са наричани „убийци“.

Прокуратурата в Кьон е започнала разследване след смъртта на детето.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.