in

Въпреки студа стотици празнуваха Богоявление във Варна(СНИМКИ)

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Въпреки минусовите температури, стотици варненци дойдоха пред катедралния храм „Свето Успение Богородично“, за да станат част от тържествения ритуал по случай Богоявление и Йордановден

Самият ритуал започна с малко закъснение на площад „Св. Св. Кирил и Методий“,  непосредствено след завършване на Богоявленската литургия.

Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили прие началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили.

 

След това Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши ритуал за водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена.

В ритуалът, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.

Тържествената церемония завърши с химна на републиката и тържествен марш на блоковете.

снимка Мердин Берберов Нова Варна

 

След това от Катедралния храм тръгна шествие, което премина през  площад „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, площад „Антон Новак“ до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му.

Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към всички присъстващи:

„Събитието Кръщение Господне неслучайно е избрано от българската армия да бъде поръсване, благосвежение и освещение изначално на войнските знамена, защото божествената благодат чрез великия богоявленски кръст, богосвет и поръсването им, осеняването с тази вода е велико съкровище за човека, това е силата божия, благодат. Тази дума е изключително важна, защото Свети апостол Павел каза: С благодатта на Бога сме, това което сме!

Желая изключително, сърдечно и искрено на българския военноморски флот , на неговите труженици, на неговото ръководство, на всеки един от голям до малък член да ви помага Господ, да ви дарува с радост, със здраве, многолетие 2019-то, а и всяко следващо. Да ви дарува силна и похватна вяра.

Вие имате прекрасната възможност да работите в екип. Вие сте пример за нас, защото там няма „аз искам или не искам”, там има съобразяване с едната воля, която е полезната, онова което Светата Църква направи с Христос, и което ангелите възвестиха Слава висините Богу и на Земята –мир, между човеците – благоволения. Между човеците благоволение значи ние да приемем Божията блага воля.

Членовете на военноморския флот приеха да имат волята, каквато е повеление, интерес, просперитет, защита, сила, висока нравственост и победа – онова, което се изисква от един военен. Така че Бог да ви помага, да бъдете невредими. Вие сте млади хора, много от вас сигурно физически силни, давате пример и с униформата си, и с външното си поведение, но бъдете и с живота си, защото хората друго гледат на всички униформени, както и включително на нас. Затова Бог да ни дава онзи разум и онази велика добродетел на разсъдливостта, която да помогне на всички духовни и светски водачи в решаването на важни, значителни, духовни, морални и съдбоносни въпроси за бъдещето и просперитета на нашата родина.”

 

снимки, Мердин Берберов, Нова Варна

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/