in

В Балчик даряват с пари смелчаците, скочили за кръста

На Йордановден в балчишките храмове „Света Петка“ и „Свети Георги“ ще бъде отслужена Света Златоустова литургия, службите започват в 8,00 часа. В 11,30 часа от храм „Св. Георги“ към площад „Кап. Георги Радков“ ще се спусне литийно шествие.

В 12,00 часа на кея пред Морска гара в Балчик ще започне Великият водосвет. Колко ще са смелчаците да спасят богоявленския кръст, ще се разбере секунди преди ритуала, информира кореспондента на БНР Албена Иванова.

Миналата година най-бърз бе 25-го­ди­ш­ни­ят Ад­ри­ан Ко­с­тов от Бал­чик сред трий­се­ти­на ду­ши кон­ку­рен­ция от мла­ди мъ­же. Тогава температурата на въздуха беше около 15 градуса, а времето – слънчево. Тази неделя прогнозите са точно обратното – градуси около и под нулата и слаб снеговалеж.

И тази година победителят ще получи 200 лева парична награда от името на кмета на Община Балчик, а всички останали смелчаци ще бъдат поощрени с по 50 лева. Същата сума ще получат и януарските плувци на плажа в курорта Албена, които ще влязат в ледените води, за да спасят кръста, а кметът на село Оброчище Данаил Караджов ще награди най-бързия със 100 лева. Ритуалът ще започне в 11,30 часа на моста в най-северната част на курорта и ще бъде воден от йеромонах Филип.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/