in

Добрата новина: Лъскат зоопарка във Варна с един милион (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Общината тегли заем за ремонт на Варненският зоопарк. Предвижда се и двойно увеличение на цената на билетчето за зоокъта, която в момента е смешно ниска, съобщи за „Нова Варна“, директорката му Иванка Стоянова

Варненският зоопарк ще бъде ремонтиран с 1 200 000 лева, които според намеренията на Общината ще бъдат изтеглени под формата на заем тази година. Финансирането е обезпечено със заем от Фонд за градско развитие за Северна България.

 

снимка Нова Варна

С проекта за реконструкция и модернизация на зоопарка ще бъде направен ремонт на сектор хищници, както и на входната зона на зоологическата градина. Предвидена е подмяната на бетонните и железни части, които ще бъдат заменени с камък и дърво, разказа за „Нова Варна“ директорката на зоопарка Иванка Стоянова.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Сектор с лъвовете, тигрите и вълците е от 60-те години на миналия век и от тогава не е правен никакъв ремонт, именно там ще бъдат вложени най-много средства.  В момента зоопаркът, който е разположен на площ от 23 дка отглежда над 60 животински вида.

Входната зона на зоопарка също ще бъде реконструирана, предвижда се да бъде изграден павилион за продажба на напитки с открита зона, павилион за продажба на сувенири и храна за животните. Ако парите стигнат, ще бъде направено ново местообитание и за маймуните, за които е предвидено да бъдат преместени, сподели Стоянова.

Средства ще бъдат заделени и за нови пейки, кошчета за боклук, за осветление и озеленяване. В идейният проект има заложена и сцена, на която да се провеждат различни мероприятия, допълни още шефката на зоокъта.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

 

Освен цялостното обновяване на Зоопарка другата промяна, която вероятно ще се случи през тази година е двойното покачване на цената на входния билет за парка. В момента тя е смешно ниска – 0,50 стотинки за деца, 1 лв за ученици и 1,50 за възрастни. Няма зоопарк в Европа, чиято входна такса да е по-ниска от 20 евро, коментира в тази връзка шефката на варненския зоокът. Тя припомни още, че в момента едва 20 от питомците на зоопарка са осиновени и за тях полагат грижи външни хора. Животните са общо 400, като осиновяването може да стане и онлайн от сайта на зоокъта, където са представени всички животни там.

В момента там цари същински следпразничен пир. Над 300 свежозелени дръвчета дариха варненци на тревопасните животни там. Само 150 елхи е дарила варненска фирма вчера, съобщи още Иванка Стоянова. Даровете са деликатес на камилите, ламите, елени и всякакви чифтокопитни животинки.

Как похапват вечнозелени дръвчета вижте сами:

снимки и видео Мердин Брберов, Нова Варна

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева