in ,

Млади лекари, завършили във Варна, избраха България пред Германия

Снимка: Веселина Ангелова

Двама млади специалисти по оториноларингология се завърнаха от Германия и избраха да практикуват у нас.

Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе, пише „Труд“.

„Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а Виктория тогава беше студентка. Независимо един от друг се отдадохме на оториноларингологията и тя се превърна в наш общ път в медицината. Най-напред аз заминах за Германия, където попаднах в една от най-големите клиники по УНГ-болести и хирургия на глава и шия в Северен Рейн-Вестфалия“, разказва д-р Илен Косев.

Младият лекар скоро след това взел специалност и бързо се доказал като успешен УНГ-специалист, а през 2015 година го повишили в началник на отделение и главен лекар. Д-р Александрова пък специализирала 3 г. в град Хайлброн, до Щутгарт, а след това още 3 г. в клиника град Билефелд, която разполага със 105 легла за пациенти с ушно-носно-гърлени заболявания.

Двамата перспективни медици споделят, че решили да заминат зад граница с идеята да съберат впечатления от работата в чужбина, да специализират и да натрупат професионален опит на място, където се работи на световно ниво.

„Така и се случи. В Германия работехме при изключително голяма натовареност и имахме възможност да видим и да приложим на практика целия спектър от специалността. В България нямаше как да придобием такъв опит, защото младите лекари трудно се допускат до операционната зала, обемът на работата е по-малък, повечето опитни специалисти практикуват сами, без да споделят знанията си с младите лекари. В клиниките в Германия сме работили по разнообразни случаи и имахме шанса да видим какво е поведението в различни клинични ситуации. Специалността ни е на практика необятна – в нея има онкология, педиатрия, хирургия, алергология, неврология, палиативна медицина. Затова е толкова интересна и трудна”, категоричен е д-р Косев.

Двама млади специалисти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе.

Преди година младите специалисти решили да се завърнат в България и да са по-близо до родните си корени и до близките си хора. „Ръководителите на клиниките ни приеха този наш избор тежко, защото и в Германия са нужни лекари специалисти.
Ние обаче останахме непреклонни и от април тази година работим и живеем в България. Имаме възможност за кариерна изява и тук“, споделя д-р Илен Косев.

Двамата медици събирали мнения къде да практикуват у нас и никой не им отказал работа. Избрали частната клиника „Авис Медика“ в Плевен. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ги привлякло за разкриване на Отделение по ушно-носно-гърлени болести. Заради мораториума на Здравната каса за финансиране на нови медицински дейности, това не се получило и те били назначени само като консултанти в областната болница в старата столица.

В момента д-р Илен Косев и д-р Виктория Александрова имат свой кабинет в ДКЦ на МОБАЛ, където преглеждат всеки петък и са консултанти на великотърновското здравно заведение. „Поради това, че в търновската болница няма УНГ-отделение решихме, че за такива млади лекари като нас е добре да започнем начисто, да изградим нещо сами от нулата. Много често, когато имаш началници е трудно да направиш мащабни реформи и трябва да се съобразяваш с установения ред. Така избрахме да работим в плевенска клиника, където и оперираме. Във Велико Търново правим само прегледи, консултации на лежащо болните, а понякога и планови оперативни интервенции за тежко болните в отделението по реанимация’, уточнява д-р Косев.

Двамата медици бързо придобили голяма популярност и се радват на огромен интерес от страна на пациентите. Младите доктори твърдо са решени да предложат на местните хора качествена медицинска помощ до колкото е възможно по немски образец. За целта са осигурили във Велико Търново и модерна апаратура, с която да диагностицират различни УНГ-заболявания.

„Искаме да прилагаме на практика у нас това, което сме научили в Германия. Например там е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване. Това се прилага, когато проблемът е повече обструктивен, а не когато пациентите боледуват често от ангини. Това има същия добър терапевтичен ефект, както отстраняването, а в същото време оставащата тъкан продължава да изпълнява своята защитна функция. Има и случаи, при които най-вече деца със заболявания на сливиците се лекуват с години консервативно, вместо оперативно. Това може да доведе до проблеми със слуха, развитие на хронични възпалителни заболявания на белия дроб- бронхити, астма, както и ларингити’, обясняват двамата специалисти.

Д-р Илен Косев допълва, че в отделенията по уши, нос, гърло в Германия повече от половината хоспитализирани пациенти са с онкологични заболявания. „У нас се изостава по отношение на рехабилитацията и на онкоболните. В същото време, според наблюденията ни, както хирургичното, така и лъчелечението в България са на високо ниво’, обяснява д-р Косев.
Той споделя, че най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа. Те не се лекуват лесно и зачестяват, а причина за това са замърсения въздух, тютюнопушенето, стреса. Туморните образувания пък се срещат най-често при хора на 50-70-годишна възраст.

„Сред честите заболявания са полипите на носа и околоносните кухини. Те следва да се лекуват комплексно, а когато се налага – да се направи ендоскопска операция за отстраняването им. При нас идват за преглед пациенти, при които тези образувания просто са отстранени от носната кухина, без да се освободят синусите, където те най-често започват растежа си. Това води до чести рецидиви и усложнения“, изтъква д-р Косев.

С д-р Александрова допълват, че това което е различно от рутинните изследвания и те могат да предложат на пациентите, е ендоскопското изследване на гърлото за изключванване на туморни заболявания, ултразвук на шия, оперативни интервенции в почти пълния обем на специалността, които извършват в клиника в Плевен.

„Българските лекари са много добри специалисти, които са изключително ценени в Европа. Отличаваме се с трудолюбие, компетентност и дисциплина, затова е нормално, че сме толкова търсени. Истина е и, че много млади лекари напускат страната заради по-добрите условия в чужбина. В Германия за преглед от специалист се чака с месеци, докато в България лекарската помощ е много по-достъпна.

Стремим се да упражняваме качествена медицина, насочена към индивидуалните особености на пациента. Затова се опитваме да отделяме необходимото време за всеки преглед. За сравнение, ако у нас за половин ден преглеждам около 20 болни, в Германия за същото време през кабинета на един специалист минават над 50 пациента“, подчертава д-р Илен Косев.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.