Млади лекари, завършили във Варна, избраха България пред Германия

Реклама

Двама млади специалисти по оториноларингология се завърнаха от Германия и избраха да практикуват у нас.

Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе, пише „Труд“.

„Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а Виктория тогава беше студентка. Независимо един от друг се отдадохме на оториноларингологията и тя се превърна в наш общ път в медицината. Най-напред аз заминах за Германия, където попаднах в една от най-големите клиники по УНГ-болести и хирургия на глава и шия в Северен Рейн-Вестфалия“, разказва д-р Илен Косев.

Младият лекар скоро след това взел специалност и бързо се доказал като успешен УНГ-специалист, а през 2015 година го повишили в началник на отделение и главен лекар. Д-р Александрова пък специализирала 3 г. в град Хайлброн, до Щутгарт, а след това още 3 г. в клиника град Билефелд, която разполага със 105 легла за пациенти с ушно-носно-гърлени заболявания.

Двамата перспективни медици споделят, че решили да заминат зад граница с идеята да съберат впечатления от работата в чужбина, да специализират и да натрупат професионален опит на място, където се работи на световно ниво.

„Така и се случи. В Германия работехме при изключително голяма натовареност и имахме възможност да видим и да приложим на практика целия спектър от специалността. В България нямаше как да придобием такъв опит, защото младите лекари трудно се допускат до операционната зала, обемът на работата е по-малък, повечето опитни специалисти практикуват сами, без да споделят знанията си с младите лекари. В клиниките в Германия сме работили по разнообразни случаи и имахме шанса да видим какво е поведението в различни клинични ситуации. Специалността ни е на практика необятна – в нея има онкология, педиатрия, хирургия, алергология, неврология, палиативна медицина. Затова е толкова интересна и трудна”, категоричен е д-р Косев.

Двама млади специалисти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе.

Преди година младите специалисти решили да се завърнат в България и да са по-близо до родните си корени и до близките си хора. „Ръководителите на клиниките ни приеха този наш избор тежко, защото и в Германия са нужни лекари специалисти.
Ние обаче останахме непреклонни и от април тази година работим и живеем в България. Имаме възможност за кариерна изява и тук“, споделя д-р Илен Косев.

Двамата медици събирали мнения къде да практикуват у нас и никой не им отказал работа. Избрали частната клиника „Авис Медика“ в Плевен. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ги привлякло за разкриване на Отделение по ушно-носно-гърлени болести. Заради мораториума на Здравната каса за финансиране на нови медицински дейности, това не се получило и те били назначени само като консултанти в областната болница в старата столица.

В момента д-р Илен Косев и д-р Виктория Александрова имат свой кабинет в ДКЦ на МОБАЛ, където преглеждат всеки петък и са консултанти на великотърновското здравно заведение. „Поради това, че в търновската болница няма УНГ-отделение решихме, че за такива млади лекари като нас е добре да започнем начисто, да изградим нещо сами от нулата. Много често, когато имаш началници е трудно да направиш мащабни реформи и трябва да се съобразяваш с установения ред. Така избрахме да работим в плевенска клиника, където и оперираме. Във Велико Търново правим само прегледи, консултации на лежащо болните, а понякога и планови оперативни интервенции за тежко болните в отделението по реанимация’, уточнява д-р Косев.

Двамата медици бързо придобили голяма популярност и се радват на огромен интерес от страна на пациентите. Младите доктори твърдо са решени да предложат на местните хора качествена медицинска помощ до колкото е възможно по немски образец. За целта са осигурили във Велико Търново и модерна апаратура, с която да диагностицират различни УНГ-заболявания.

„Искаме да прилагаме на практика у нас това, което сме научили в Германия. Например там е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване. Това се прилага, когато проблемът е повече обструктивен, а не когато пациентите боледуват често от ангини. Това има същия добър терапевтичен ефект, както отстраняването, а в същото време оставащата тъкан продължава да изпълнява своята защитна функция. Има и случаи, при които най-вече деца със заболявания на сливиците се лекуват с години консервативно, вместо оперативно. Това може да доведе до проблеми със слуха, развитие на хронични възпалителни заболявания на белия дроб- бронхити, астма, както и ларингити’, обясняват двамата специалисти.

Д-р Илен Косев допълва, че в отделенията по уши, нос, гърло в Германия повече от половината хоспитализирани пациенти са с онкологични заболявания. „У нас се изостава по отношение на рехабилитацията и на онкоболните. В същото време, според наблюденията ни, както хирургичното, така и лъчелечението в България са на високо ниво’, обяснява д-р Косев.
Той споделя, че най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа. Те не се лекуват лесно и зачестяват, а причина за това са замърсения въздух, тютюнопушенето, стреса. Туморните образувания пък се срещат най-често при хора на 50-70-годишна възраст.

„Сред честите заболявания са полипите на носа и околоносните кухини. Те следва да се лекуват комплексно, а когато се налага – да се направи ендоскопска операция за отстраняването им. При нас идват за преглед пациенти, при които тези образувания просто са отстранени от носната кухина, без да се освободят синусите, където те най-често започват растежа си. Това води до чести рецидиви и усложнения“, изтъква д-р Косев.

С д-р Александрова допълват, че това което е различно от рутинните изследвания и те могат да предложат на пациентите, е ендоскопското изследване на гърлото за изключванване на туморни заболявания, ултразвук на шия, оперативни интервенции в почти пълния обем на специалността, които извършват в клиника в Плевен.

„Българските лекари са много добри специалисти, които са изключително ценени в Европа. Отличаваме се с трудолюбие, компетентност и дисциплина, затова е нормално, че сме толкова търсени. Истина е и, че много млади лекари напускат страната заради по-добрите условия в чужбина. В Германия за преглед от специалист се чака с месеци, докато в България лекарската помощ е много по-достъпна.

Стремим се да упражняваме качествена медицина, насочена към индивидуалните особености на пациента. Затова се опитваме да отделяме необходимото време за всеки преглед. За сравнение, ако у нас за половин ден преглеждам около 20 болни, в Германия за същото време през кабинета на един специалист минават над 50 пациента“, подчертава д-р Илен Косев.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

От днес: Ударно скачат цените на билетите за влаковете в България

От днес (7 май) влизат в сила новите цени на билетите за влаковете. Припомняме, че…

преди 8 минути

Край Варна уловиха най-големия шаран, хващан до момента в България (СНИМКИ)

Преди дни рибари се похвалиха с уловен рекордно голям шаран. "Чудовището" тежи цели 36,75 кг.…

преди 13 минути

Проф. Рачев показа какво идва към Балканите: България е в центъра на събитието

По думите на климатолога проф. Георги Рачев в сряда и четвъртък се очакват много валежи…

преди 31 минути

Ваня Григорова регистрира листата на „Солидарна България“ за Варна (ВИДЕО)

Днес (6 май) председателят на коалиция "Солидарна България" (ПП „Изправи се България", ПП "Обединена социалдемокрация"…

преди 43 минути

Всички тези райони във Варна и областта остават без вода на 7 май

От ВиК-Варна съобщават, че следните райони във Варна и областта ще останат без вода днес…

преди 50 минути

Инцидент с кола и мотор край Варна: Пострада млад мъж

Срещу водачка на лек автомобил е образувано досъдебно производство, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Варна за…

преди 59 минути