in

Обрат: България блокира временно плана Макрон

снимка канал 3

България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент. Това съобщи пред протестиращите в Брюксел шофьори министърът на транспорта Росен Желязков. Той присъства днес на заседанието на комисията на ЕП по транспорт, която подкрепи само един от трите доклада, свързани с подготвяните промени.

С усилията на представителите ни в ЕП два от докладите не бяха приети и бяха отхвърлени, посочи министърът. Това означава, че ще изискаме от политическите групи пакетът да не влиза за разглеждане в ЕП. Към момента, заради ситуацията, която се е създала и която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в цялост, няма решение на координаторите. Затова нека да изчакаме, за да бъдем сигурни кои да бъдат следващите стъпки, посочи той.

Министърът поясни, че единственото подкрепено от парламентарната комисия днес предложение за връщането на камионите на три седмици в държавата, където е установена фирмата собственик, е било отхвърлено по-рано от Съвета на ЕС, който е страна в преговорите. Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а комисията (по транспорт) предлага на ЕП връщането на камиона, коментира Желязков.

Министърът съобщи, че представители на Европейската комисия, третата страна в преговорите, са го уверили, че няма да подкрепят връщането на камионите на три седмици в държавата, където са регистрирани. Независимо, че не сме напълнили площада, вашият глас се чува в залата, обърна се Желязков към превозвачите.

Преди началото на заседанието пред ЕП в Брюксел днес се събраха стотици шофьори от България, Румъния и Полша, които протестираха срещу опитите условията на техния труд да бъдат променени. Протестът бе подкрепен от български евродепутати от всички групи, включително и от лидера на ПЕС Сергей Станишев, а в залата на заседанието присъства министърът на транспорта Росен Желязков.

Ден по-рано трима български евродепутати – Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки, се опитваха да намерят начин да имат право на глас на днешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент. Причината за тези усилия е липсата на представител на България в транспортната комисия на Европарламента.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/