in

22 000 са хората с трайни увреждания във Варна

Снимка: BNews

Статистиката е за 2018 година обхваща данните на дирекция „Социално подпомагане“ за общините Варна и Аксаково, съобщи за „Нова Варна“ Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

Общо 22 000 са били хората с увреждания във Варна през 2018 година, регистрирани във варненската дирекция „Социално подпомагане“. Това каза в интервю за „Нова Варна“ шефката на дирекцията Адриана Григорова.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Данните са общи за общините Варна и Аксаково. 2000 души хората с увреждания само в Аксаково. Във Варна хората с инвалидност между 50 и 70% са 2204 души. 11 422 са хората с увреждания между 70 и 90 %. С най-висок процент инвалидност- над 90% са 6439 варненци.
Данните са от миналата година. Доста по-мащабни са данните от националната статистика, според които над 600 000 са българите с трайни увреждания.

Според новия закон за хората с увреждания от началото на тази година интеграционните добавки за тях ще бъдат заменени от финансовата подкрепа, като от нея ще могат да се възползват всички групи инвалидност. До момента право на интеграционни добавки имаха само инвалидите с увреждане над 71%.

От тази година тези, които са с най-малък процент инвалидност ще имат право на финансова подкрепа в размер на 7% от линията на бедност, която за 2019г. е 348 лв. Това означава, че месечно ще им се полагат по 24.36лв. За да им бъде изплатена обаче те ще трябва да подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане (АСП) до 1 юни 2019г. След този срок може да подават заявления от всяко 1-во число на месеца, припомни Адриана Григорова.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева