Варна приема регатата “Тол шипс” през септември

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

Варна ще приеме международната регата “Тол шипс” в края на септември. Най-престижното ветроходно състезание в света ще стартира от българската морска столица, а „високите кораби” ще са във варненското пристанище от 21 до 24 септември.

След Варна, ветроходите ще поемат към Сочи (1 – 4 октомври). Руско ще е и третото пристанище-домакин – Новоросийск (6 – 9 октомври), обявиха организаторите на регатата Sail Training International, цитирани от Дарик.

„Тази регата се основава на успехите на предишните серии, които се проведоха в Черно море. Опитното и приятелско българско пристанище Варна ще бъде стартовото за 450-километровата надпревара през Черно море до великолепното пристанище Сочи в Русия. След фантастична 4-дневна пристанищна програма в Сочи, корабите ще се състезават на 100 мили нагоре по брега до Новоросийск, за да завършат поредицата”, заяви Пол Бишоп, ръководител на дирекция „Състезание“ в Sail Training International.

Очакванията на организаторите са да има интересна флота от военни и невоенни кораби клас А, заедно с очарователна смес от други класове, които участват със своите млади кадети и стажанти от цял свят.

Събитието отново ще бъде спонсорирано от една от най-големите корабни компании в света – Sovcomflot (SCF), която е поддръжник на международното младежко ветроходство.

В клас А на най-големите ветроходи България се очаква да бъде представена само с един кораб – учебната баркентина „Калиакра”. Другият ни представител сред най-големите ветроходи – баркентината „Роял Хелена”, наскоро беше продадена на Военноморския флот на Доминиканската република. Корабът вече плава с новото си име – „Juan Bautista Cambiaso”, и нищо чудно да се завърне в родното пристанище за няколко дни през септември.

За първи път Варна бе домакин на морското тържество Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април – 3 май 2014 г. българската морска столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината.

Третото варненско домакинство на престижната регата бе в началото на октомври 2016 г. Най-голямата атракция и при трите домакинства бяха руските ветроходи с дължина по над 100 метра. Парадът на ветрилата пък винаги събираше десетки хиляди край варненския бряг.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: България днес

Момиче от Пловдив роди второ дете на 65-годишен

Кадър: NOVA

Командоси излизат на протест във Войводиново