in

Варненските студенти и ученици с най-скъпите карти за автобус в България

Студенти възроптаха срещу високите цени на преференциалните карти за градския транспорт във Варна.

Те са направили анализ на цените на картите за учащи в няколко града на страната – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, който е публикуван в групата „Студентите – Варна” във Facebook.

„Направих една кратка статистика с цената на картите, броя автобусни линии и брой ученици по области. Накрая видяхме, че варненските ученици и студенти са най-ощетени. Искаме цената да е между 16-18 лв. за всички линии. Защото реално, ако един ученик сменя 2 автобуса, той на месец дава 42 лв. само за транспорт. Бих искал да отбележа, че стипендиите в училищата за успех и социални стипендии са между 20-25 лв. , което е абсурдно“, обясни за „Нова Варна“ един от инициаторите на проучването.

Ето какви са резултатите от тяхната проверка:

Месечна карта само за една от 45-е линии в града струва 21 лв. Най-малко дават в Пловдив, където срещу 16 лв. те могат да ползват всички 33 автобусни линии.

В София ученици и студенти плащат различна сума. За месец родителите на малчуганите дават по 20 лв. за всички линии. Възпитаниците на столичните ВУЗ-ове пък заплащат по 21,50 лв. Така те могат да ползват целия обществен транспорт, който включва 97 автобусни, 16 трамвайни и 9 тролейбусни линии и метро.

В Бургас ученици и студенти заплащат карти за всички 18 спрямо автобусни и тролейбусни линии броя пътувания, които смятат да направят. За месец при 90 пътувания дават 21 лв., а за 60 – 19 лв.

В Русе учащите могат да ползват всички тролейбуси срещу 18 лева, а в Стара Загора месечната карта за две линии е близо 28,70.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.