in

Вълна от съпричастност във Варна, десетки „подаряват“ гласа си на незрящи

„Подари история с гласа си“ е озаглавена инициатива, в която този уикенд варненци ще четат на глас в полза на незрящи.

40 доброволци ще се включат в голямото четене на 12 и 13 януари, а направените аудиозаписи ще станат част от каузата „Подари ми история”.

Варненският читателски клуб „Орбита“ и проект „Живей“ са съмишленици на каузата „Подари ми история”. Чрез нея се набират аудиозаписи на литературни произведения за хора с увредено зрение. Дотук каузата е подкрепена от над 500 разказвачи, с над 1500 звукови записа на стихотворения, разкази, повести и романи. Всички те ще бъдат публикувани на достъпен за говорещи програми уеб сайт, от който всеки незрящ ще може да си ги изтегли и слуша.

Поредицата от срещи във Варна за аудиозаписи на книги за незрящи започна през ноември. Доброволци от читателски клуб „Орбита“ решиха да запишат книжката „Сред вековната гора“ от Галина Златина, разкри Катя Купенова,председател на Читателски клуб „Орбита” и организатор на „Подари история с гласа си”.

Попълването на виртуалната библиотека с аудиокниги ще продължи тази събота и неделя на бул.“Цар Освободител“ 88. Записите ще се правят от 3 до 5 следобед и в двата почивни дни.

Благодарение и на социалните мрежи, поканата за предстоящите този уикенд записи срещна голям интерес. Бързото запълване на капацитета от общо 40 желаещи за двата дни изненада дори организаторите, информира „Дарик“.

Ще се разчита на хора с добра дикция и четящи изразително, като няма никакви ограничения, за възраст и образование. Важни са ентусиазмът и съпричастността. Прави впечатление обаче, че записалите се за участие са почти само жени…

Четенето не е в студио и се записва с качествен смартфон в тиха среда, а звукът после се обработва, обясни Купенова. Всеки, който е от Варна и има желание да се включи в подобна доброволческа акция, е добре дошъл за следващите записи.

Дотук са записани почти всички популярни детски приказки, сред които произведения на Андерсен и Братя Грим, Ран Босилек, не са пропуснати „Малкият принц”,„Пипи дългото чорапче” и „Алиса в страната на чудесата”. Достойно място е отредено на родни класици като Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Записани са творби на Алеко Константинов, Чудомир, Николай Хайтов, Валери Петров и Петя Дубарова.

Записи има направени и на съвременни автори, като личат имената на Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Мартин Карбовски и Емил Конрад.

В аудиокниги, достъпни за незрящи, са превърнати и произведения на Хорхе Букай, Паулу Коелю, Кърт Вонегът, Тери Пратчет, Агата Кристи, Джон Стайнбек и други популярни чужди автори. Във виртуалната библиотека ще могат да бъдат слушани и текстове от Библията.
Акцент в кампанията „Подари ми история” през 2018 година бяха произведения на Ботев, Смирненски, Ивайло Петров, Радой Ралин, Толстой, Кафка, Раймонд Чандлър, Жул Верн, Тургенев и др.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.