in

Тийнейджърите, насилили и убили старица, влизат в затвора за общо 18 години

Варненският окръжен съд призна за виновни непълнолетните Станислав М. и Осман Ю. за това, че в съучастие са извършили грабеж придружен с изнасилване и убийство на 77 годишна жена от Провадия.

Досъдебното производство продължи малко над 1 година, като обвинителният акт беше внесен за разглеждане през декември 2018г., съобщиха от съда.

Делото е било решено в едно заседание, което се е провело при закрити вратa, каквото е изискването на НПК, когато подсъдимите са непълнолетни лица.

Пред петчленния състав двете момчета са признали изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и са отказали да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът е уважил искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3. Били са взети предвид и особените правила в НК, приложими при гледането на дела с участие на деца, където също е предвидено редуциране на наказанията, допълват от съда.

Съдебният състав наложил наказание на подсъдимия Станислав М. за извършения грабеж придружен с убийство от 12 г. „лишаване от свобода“, което намалил с 1/3 до размер 8 години. По обвинението в изнасилване е било определено наказание от 8 г. „лишаване от свобода“, което е редуцирано с 1/3 до 5 г. и 4 месеца.

На подсъдимия Осман Ю. съдът наложил наказание за извършения грабеж придружен с убийството „лишаване от свобода“ за срок от 10 г., а за изнасилването 8 г. „лишаване от свобода“, които намалил с 1/3 или съответно 6 г. и 8 месеца и 3 г. и 4 месеца.

Непълнолетните подсъдими ще търпят най-тежките от така определените наказания в Поправителен дом за непълнолетни при Затвора във Враца.
Предвид факта, че с едно деяние двете лица са извършили няколко престъпления, съдът увеличил най-тежките им наложени наказания с по 2 години „лишаване от свобода“. Времето, през което подсъдимите Осман Ю. и Станислав М. са били задържани под стража, ще бъде приспаднато.

Варненският окръжен съд осъдил двамата непълнолетни, чрез своите законни представители, солидарно да изплатят на четиримата граждански ищци – децата и внуците на жертвата – обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени вреди в размер на общо 575 069 лв.

Според обвинението, на 22 ноември 2017г. 16-годишният Станислав М. и брат му – 14-годишният Осман Ю. извършат грабеж в дома на 77-годишна самотно живееща жена, който бил придружен с изнасилване и завършил с убийство. Според обвинението деянията са извършени с изключителна агресия, бруталност и жестокост. Жертвата е открита мъртва няколко дни по-късно на 25 ноември 2017 г., а откраднатата сума при грабежа е 69лв.

От събраните материали по делото е видно, че двамата извършители имат множество криминални и противообществени прояви. От години за тях липсват семейни грижи, като двамата са били отглеждани от баба си и дядо си.

Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.