in

И хвърчат милиони от балкони

Снимка: Pixabay

С фалстарт – така започва новата година. Ако е вярно, че можем да съдим за годината по нейното начало, то не ни чакат добри новини.

Фалстарт, защото накриво стартираха много начинания. Някои от тях на пръв поглед – абсолютно неочаквано. Докато ние се опитвахме да си купим винетка, например, Китай кацна на обратната страна на Луната. Те пращат снимки ние все-още се мотаем около заветния документ. Но затова пък набързо хвърлихме 8 400 000 лв. през балкона, образно казано, на мними полицаи. Сметнах, че с близо 1 000 лв. на час се е движела българската простотия, примесена с наивност и щипка добронамереност през 2018.
Фалстарт сполетя и опитът ни да живеем в мир. Омразата, докато си дремеше тихо в зимна прегръдка изведнъж се събуди и изригна. Новите технологии, вместо да ни събират, станаха проводник на наново избухналите чувства на ненавист и непоносимост. Социалните мрежи преливат от злостни коментари. Омразата като че ли загрява по-добре от компрес, опиянява по-силно и от ракия. Всички се втурнаха, сложиха общия знаменател и се отдадоха на изкушението да се слеят с тълпата и да говорят за сапун. Комплексно наказание за индивидуално провинение. Никой не видя просто двама бабаити, които пребиват невинен човек, какъвто е случаят, а повод за разпалване на огъня.

Политици и мераклии за бърза популярност побързаха да яхнат скандала. Идват избори. Циганите, както вече всички изведнъж ги наричаме, „живото месо“, важният ресурс, пак ще бъдат употребени от политическите партии и набързо захвърлени след това. Циганинът – див, потенциално криминално проявен, танцуващ и миризлив.

Мисля си, нали Азис е циганин и с обратни наклонности. А много българи си го харесват. Не го слагат в торбата с ония другите, миризливите и крадливите.

Междувременно опитите за решаване на проблемите във Войводино обърнаха гръб на демократичните ценности и ни върнаха в племенните отношения. Вождът дойде и нареди това и това. И двете племена се разлютиха. Никой не попита – защо посред зима, защо точно сега, само там ли има незаконни постройки или става въпрос за мизерни незаконни постройки. Луксозните такива не са на дневен ред.

Циганите да отидат на Мотел, а българите да мислят с главите, а не с телефоните си. Тъй мисля аз.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.