in

Учени: Кучетата разбират какво им говорим

снимката е илюстративна

Ново проучване на унгарски учени сочи, че кучетата разбират какво им говорим, пише “Ню Йорк таймс”.

Изследването е проведено с 13 кучета специално обучени да стоят мирно в машина за ядрено магнитен резонанс. По време на скенера техните дресьори им говорят по няколко различни начина – изричат позитивни думи със спокоен тон, позитивни изречения с позитивен тон и случайни думи с позитивен тон.

Скенерът установява, че в мозъка на кучетата се активира лявото полукълбо, което отговаря за разбирането на езика при хората.

С продължителни тестове е установено, че кучетата разбират човешките думи независимо от интонацията на изговарянето им, по същия начин като хората. Това означава, че дори и да се опитвате да заблудите домашния си любимец, че няма да ходи на ветеринар, като му говорите с приповдигнат тон, той много добре разбира всъщност какво му казвате.

“Това показва, че когато дресирате едно куче най-добре работи комбинацията от положителна интонация и положителни думи, а не само наградата”, пояснява Атила Андикс, участвал в изследването.

Резултатите сочат, че в еволюционен аспект свързването на значение и емоция в речта не е нещо, което само човешкият мозък умее да прави.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/