in

Шамар: Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит

снимка al jazeera

Британският парламент отхвърли договора на премиера Тереза Мей с Брюксел за излизане от Европейския съюз. 432 души са гласували против плана и 202 за.

Това мнозинство е рекордно в историята на британския парламент, отбелязват британските медии.

Още преди да седне на мястото си в пленарната зала лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че е внесъл искане за гласуване на вот на недоверие на управляващите.

Британското правителство има три дена да състави план Б за действие, както реши парламентът преди няколко дена.

Точно преди седмица депутатите одобриха поправка и в Закона за финансите, която забранява да се правят разходи за подготовка на т.нар. твърд Брекзит (без сделка), освен ако това не бъде разрешено от парламента.

Председателят на европейския съвет Доналд Туск заяви, че никой не иска брекзит без сделка, а председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика спешна среща в Брюксел заради отхвърлянето на договора.

В навечерието на вота външният министър на Германия Хайко Маас коментира дебатите относно Брекзит, като заяви, че ако гласуването пак се провали, то Европейският съюз ще продължи разговорите с Великобритания. Подобна теза не бе застъпена от никой друг политик.

Какво предстои от тук нататък – дали втори референдум, или излизане от Европейския съюз без сделка, или предоговаряне на сделката – още не е ясно и има много спекулации.

Часове преди ключовото гласуване в парламента на договорения от премиера Тереза Мей развод с Европейския съюз (ЕС) противници и поддръжници на Брекзита се събраха на протест. Докато привържениците на излизането на Великобритания от Евросъюза са в очакване на раздялата с Брюксел, за противниците – тя е равносилна на катастрофа. Мнозина от поддръжниците на Брекзита издигнаха лозунги, че е най-хубаво напускането на ЕС да стане без сделка. В същото време се виждаха развети европейски знамена на противници на напускането на Общността.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/