Варненци с масови оплаквания за изгорели уреди заради безводието (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Жители на града търсят съдействие от Асоциация за защита на потребителите, тя пък подготвя публични въпроси срещу ВИК Варна

Десетки жители на града са подали сигнали за изгорели електроуреди в следствие на последното за 2018 година четиридневно безводие във Варна. Тогава ВИК спря водата заради свързването на тръби по протежение на ремонтиращият се булевард “Левски”.

Вследствие на проточилата се суша масово са изгаряли перални и бойлери, оплакаха се варненци. Някой от тях се обърнаха и към Нова Варна с разказите си.

Силвия Славова е една от тях потърсила съдействие, заради изгорели части на бойлера й.

За изгоряла пералня по същата причина ни алармира и Златин Златев. Той също се надява на някакво обезщетение.

Проблемът е не, че прекъсването е продължило повече от планираното, а че няма предварителни правила, по които компенсирането на потребителите да бъде направено.

Компенсирането е труден процес, тъй като има два групи потребители, които са много трудно разграничим за „ВиК Варна“. Това коментира за “Нова Варна” Стоил Алипиев от Националната асоциация за защита на потребителите.

Първите са тези, които ползват водоподаването, перманентно и са си в жилищата, когато безводието се случва. Втората група са тези, които ползват услугите на „ВиК“, но ги няма в жилищата си, когато тази преустановено подаването.

Първите претърпяват щети, които са свързани с разходи за придобиване на допълнителна вода за битови нужди, купуване на питейна вода, време, което те изразходват, за да извършат това. При вторите щетите са по-малки, но ситуацията е по-рискова, тъй като те не присъстват в домовете си по време на безводието съществуват рискове от повреждане на електроуреди/бойлери, перални и др./замръзване на водопроводи, счупване на тръби и наводнения евентуално в жилищата, каквито всъщност сигнали постъпиха и при нас в Асоциацията, коментира още Алипиев

По думите му няма ясна методология на компенсация, която трябваше да бъде инициирана предварително и заложена в общите условия на „ВиК“. Сама по себе си компенсация,предвидена в Общите условия на търговеца от 10% от последната сметка или “да не се плаща на недоставена стока”  е абсолютно несправедлива в този случай.

Въпросът е субективността в тези случаи да бъде сведена до минимум. Това може да стане само, ако общите условия имат ясни, точни правила, които да бъдат спазени, но тъй като това не е направено от контролния орган, ще има надкомпенсирани и ощетени.

Но тези принципи трябва да бъдат заложени предварително в общите условия като ясно и точно е заложена реципрочна защита на потребителя такава, каквато е защитата на търговеца, ако потребителят не си плаща сметките навреме, коментират от Асоциацията за защита на потребителите.

От там обмислят да подготвят публично запитване към водния оператор на Варна, заради многото сигнали срещу него. Както и евентуално колективен иск за щетите на хората с изгорели уреди.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка архив

Да помогнем: Варненски деца събират средства за участието им в Световното по футбол

Снимка: Thinkstock

Фалшива новина скара Светослав Иванов и Гарелов