Животновъди: 2 млн. за сцена може, 20 хиляди за прасета – не може

Снимка: "Нова Варна"
Снимка: "Нова Варна"

Омбудсманът на републиката Мая Манолова изслуша животновъди от провадийското село Тутраканци на специална среща в областна администрация Варна.

“Държавата и министърът на земеделието трябва да намерят начин да се обезщетят стопаните от варненското село Тутраканци, чиито прасета бяха умъртвени заради африканската чума”, подкрепи ги Манолова.

Заради подозрение за огнище на болестта в края на август всичките стотина прасета в селото бяха евтаназирали. Нито е едно от тях не е било регистрирано, поради което засегнатите 26 стопани нямат право на обезщетение.

Процедурата по регистрация е дълга, трудна и сложна. В момента няма от къде да се купи “редовно” животно. Купуваш го и тръгваш по мъките, оплакаха се по време на срещата.

„В малките населени места и в селата в България отглеждането на прасе в задния двор е обичайна практика. Със сигурност огромната част от тях не са маркирани. В конкретния случай става въпрос за сума, която земеделското министерство сигурно може да си позволи. а за стопаните са огромни пари”, коментира Манолова.

Тя добави, че вече имала разговор със земеделския министър Румен Порожанов и ще бъде търсен начин за изплащане на обезщетенията.

Хората в Тутраканци са възмутени, че никой не им обръща внимание, заяви Стефан Данаилов, на когото са умъртвени 9 животни. Той настоява да бъдат изплатени обезщетения по пазарни цени. В противен случай жителите на селото ще заведат съдебни дела срещу Агенцията по безопасност на храните.

Според Добрин Добрев неговата загуба е над 13 хил. лв. Той е имал 11 прасета. Прибират ги преди да пристигнат резултатите от пробите. При свършен факт изследванията не са дали положителни проби за африканска чума. Въпреки това животните са били убити.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.

Снимката е илюстративна

Без грипна ваканция във Варна засега

снимка архив

Да помогнем: Варненски деца събират средства за участието им в Световното по футбол