Фалшива новина скара Светослав Иванов и Гарелов

Снимка: Thinkstock
Снимка: Thinkstock

Двама от популярните български журналисти – дългогодишният водещ на “Панорама” Иван Гарелов и колегата му от bTV Светослав Иванов, се въвлякоха в публичен скандал.

Причина за това стана изказване на Гарелов в тв предаването “Шоуто на Слави”, което е било повлияно от некоректна информация в пресата, пише dir.bg.

В участието си предаването на 15 януари тази година Иван Гарелов коментира събитията в село Войводиново, като обърна внимание, че сред ромите има и много свестни хора. За пример посочи колегата си Светослав Иванов. Иванов не се забави с отговора и категорично отрече. Наложи се Гарелов да се извини за думите си, като обясни, че те са казани под влияние на статия в печатно издание.

“….Един от академиците, които подържат Каракачанов /бел. ред. Георги Марков/ беше при Светослав Иванов и много царствено започна да му казва, абе то има и свестни хора сред циганите. А той не знае, че момчето срещу него /бел. ред. Светослав Иванов/ от ромски произход. Светльо го е казвал и нямаше да е лошо да му го напомни още един път в самото студио, за да му запуши устата. Това е скромността и може би комплекса, който и в него е изработил. Един надарен млад човек, умен, образован, който достойно си върши работата. И ние така да казваме, абе има може би и между тях…”.

Водещият на bTV Светослав Иванов обаче реагира гневно. С постинг на официалната си страница във Фейсбук днес той отрече твърдението на Гарелов.

“Във вторник вечерта, в “Шоуто на Слави” гостува Иван Гарелов. Публично, той коментира как академик Георги Марков анализирал в “120 минути” ромите “без да предполага, че водещият”, тоест аз, съм “бил от ромски произход”. Така ли? И аз не предполагах… Благодаря Ви господин Гарелов, вашият опит може да научи още няколко поколения журналисти. На достойнство, точност и убеденост в представяната информация. Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини.
И казвам това, защото за първи път виждам толкова директно легитимиране на фалшива новина от жълти вестници в национален ефир. Която после трябваше да обяснявам на детето си, на близките, на приятелите си. Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против нито един етнос, дори се радвам, че много наши сънародници от ромски произход гледат “120 минути”. Но как да оставиш някого да подменя биографията ти, а през седмица да правиш коментари какъв бич са фалшивите новини?

Аз не мога. За мен това не е игра. А и не съм добър в игрите. Ако не мога да защитя собственото си семейство и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители? Наричали са ме соросоид, човек на този и на онзи, на американците, на руснаците, на израелците. Винаги съм подминавал това. Но не и този път. И заради детето ми, и заради истината. А и заради почтеността. И не на последно място – така постъпват мъжете.”

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Pixabay

Варненци с масови оплаквания за изгорели уреди заради безводието (ВИДЕО)

ЕП призовава членките незабавно да ратифицират Истанбулската конвенция