in

Варненци пропищяха от новите фактури за парно

Снимка: Pixabay

Поне с 30 лв по-високи са сметките за топлоенергията във Варна, алармират абонати на топлофикационното дружество. 180 лв сметка за парно за по-малко от 40 квадрата стресна пенсионери

Истински шок с новите сметки за парно преживяват варненци, алармираха наши читатели. Новите фактури, които са излезли са поне с 20-30 лв по-високи при еднакво потребление на топлоенергията и сравнително топъл месец декември. 180 лв парно за една стая не е нормално, никога не сме имали такива сметки, недоволстват варненци от квартал „Младост“.

Самотни пенсионери, топлещи само по една стая от двустаен апартамент от 70 квадрата смятат, че сметките им са надписани поне 30 лв отгоре.

За подобен проблем алармираха вчера и абонатите на „Топлофикация“ София. Студът и поскъпването на топлинната енергия с почти 50 процента сметките за парно за декември 2018 г. спрямо миналия отоплителен сезон. Това показа проверка на „Монитор“. Фактурите са от днес в касите и могат да се плащат.

Потърсихме за коментар търговския административен асистент на топлофикационното дружество във Варна, Георги Запрянов. Според топлофикационното дружество по-високите сметки на клиентите се дължат на повишената цена на топлинната енергия, определена от КЕВР и по-ниските температури през 12/2018 в сравнение с тези през 12/2017. При изключване на тези фактори не се наблюдават съществени разлики между сметките през двата периода, както и нямаме увеличени запитвания и/или жалби относно начислените суми за отопление към момента.

Между двата отоплителни сезона: текущия 2018/2019 и миналия 2017/2018 има две промени на цената на топлинната енергия, която се определя от КЕВР  за гр. Варна: от 01.07.2018 г. и от 01.10.2018 г., като общо промяната е от 79.89 лв/МВтч на 85.71 лв/МВтч без ДДС или цената е увеличена с 7.29 %.

Според статистиката на топлофикационното дружество във Варна между двата периода имали увеличение на броя клиенти.

Въпреки увеличението на цената от държавният регулатор, според дружеството тя остава доста по-ниска със сравнение на алтернативните начини на отопление.

 

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева