in

Здравната инспекция със строги мерки срещу грипа във Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

От днес до 22 януари РЗИ-Варна въвежда строги профилактични и противоепидемични мерки.

Решението бе взето след заседанието на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и ОРЗ, което бе проведено в четвъртък.

След изнесената от директора на РЗИ-Варна информация за заболеваемостта от грип и ОРЗ и последвалото обсъждане от членовете на комисията се приеха следните профилактични и противоепидемични мерки:

Адекватно разпределение и насочване на материалните и кадрови ресурси и готовност на лечебните заведения за посрещане па по-голям брой заболели от грип и ОРЗ. Да се прецени необходимостта от допълнителни легла при увеличаване приема на болни от грип и ОРЗ и усложнения при тези заболявания.

Лечебните заведения да имат готовност да въведат допълнителни мерки за ограничаване па разпространението на инфекциите. При възможност, след рязко увеличаване броя на заболелите от ОРЗ и грип да се определи кабинет за обслужване само на пациенти с клинична картина на ОРЗ и грип.

Стриктно да се провежда сутрешно медицинско наблюдение за недопускане на заболели деца в детските заведения. Да се спазва строг противоепидемичен режим, да не се допуска събиране на групи и провеждане па общи мероприятия в детските заведения.

Прекратяване свежданията с лежащо болни пациента в лечебните заведения за периода 18 до 22 януари включително.

Лечебните заведения стриктно да прилагат алгоритмите за работа при случай съмнителен за грип.

Прекратяване работата на детските и женски консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации на територията на област Варна за периода до 22 януари включително.

Да не се провеждат мероприятия с масов характер на територията на Област Варна за периода 18-и до 22 януари включително.

Следващото заседание на Областната оперативна комисия да се проведе на 22 януари в РЗИ – Варна от 15 часа.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.