in

Русенец се завърна у дома след 40 дни в иракски затвор (СНИМКИ)

Кадър:БНТ

41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор.

Димитър Петков е бил заловен на границата със Сирия, където се е изправил очи в очи срещу терористите от Ислямска държава. Димитър Петков се записва доброволно в редиците на Кюрдските отряди за защита на населението и помага на Сирия да освободи териториите си,окупираните от Ислямска държава. Преминава през сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея, съобщава БНТ.

Кадър: БНТ

Димитър Петков: „4 човека заминахме за фронта тогава, операцията беше съвместна с Британските специални части, Ес Де Еф също. Просто избутвахме ДАЕШ надолу към Хаджин“.

Следват още няколко подобни операции, в които Димитър сменя снайпер с „Калашников“, а по-късно и с лека картечница. При една от тях обаче загива техният командир и близо 40 от чуждестранните бойци на Кюрдските отряди. Затова взимат решение да се върнат обратно, но са заловени след като преминават в Ирак. Така Димитър попада в затвора в Ербил, като дели килия с кюрди и с последователи на „Ислямска държава“, а условията са повече от потресаващи.

Кадър: БНТ

Димитър Петков: „Условията бяха тежки. В килията бяхме около 130-140 човека, нямаше пространство никакво. Може би, всеки един от нас разполагаше с, да речем, 50 квадратни сантиметра. Просто стоиш свит, сгънат на топка… Не се страхувах за живота си, просто за свободата си. /8:30/ Ставаха сбивания всеки ден – между кюрди, между араби.“

Кадър: БНТ

За краткото време, прекарано в затвора с поддръжниците на „Ислямска държава“ Димитър се убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.

Димитър Петков: „Те са рязали глави и са измъчвали хора… Те ще продължат да воюват, само че под друго име. Дори повечето от тях казаха, че като ги пуснат тръгват за Европа.“

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.