Лечебната сила на чесъна

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всички знаем на какво са ни учили бабите и дядовците, а именно да хапваме чесън, за да държим доктора далеч.

Съвсем вярно се оказва и до ден днешен. Освен много вкусен за различни ястия и салати, чесънът е великолепен за здравето ни, пише dariknews.bg.

Чесънът много успешно укрепва имунната система и е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е идеално да се изяде една скилидка чесън в мед.

Чесънът съдържа фосфор, калций и желязо, йод, алицин и алисатин. Той е полезен при диабет. Маслото от чесън помага при лечението на страничните ефекти на диабета.

Той е полезен при хипертония. Когато човек има високо кръвно, алицинът в чесъна действа отпускащо на кръвоносните съдове. Чесънът се бори и с тромбозите.

Всекидневната употреба на чесън помага да се отстранят проблемите с храносмилането. Дори раздразнения на храносмилателния тракт могат да бъдат отстранени с чесън.

Използваме чесъна повече от три хиляди години. През Първата световна война хирурзите са използвали чесъна за антисептик при лечение на рани.

Чесънът е богат на селен, кверцетин и витамин С, което помага за лечението на очни инфекции и болести. При болки в ушите се използва чесън, защото той има противогъбични и антибиотични свойства.

Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

Той помага и в борбата с импотентността.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Снимка: roadprinter.pl

“Принтер” павира улици за часове (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: dobrocom.info

Невероятната история на жената, родила 69 деца (СНИМКИ)