in

Екстрадираха в САЩ руския хакер, заловен във Варна

Руснакът Александър Жуков, който е обвинен от властите на САЩ в компютърни измами за около 7 милиона долара, е бил екстрадиран вчера от България в САЩ.

Той се намира в затвор в Бруклин, щата Ню Йорк, съобщи в Туитър руското посолство в САЩ.

„В най-скоро време служители на генералното консулство на Русия в Ню Йорк ще посетят Жуков в затвора и ще му окажат цялото необходимо консулско съдействие“, добавиха от мисията на Москва, пише dir.bg.

Жуков бе задържан в България през ноември 2018 г. по молба на САЩ. 38-годишният руснак бе издирван със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара.

Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс.

Александър Жуков притежава и българска лична карта и живееше във Варна. След задържането му, на 8 ноември м.г. Окръжният съд във Варна определи временно задържане под стража до 60 дни с последваща екстрадиция в САЩ.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.