in

„Принтер“ павира улици за часове (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: roadprinter.pl

Докато пешеходци и шофьори в София и големите градове буквално се мъчат по неравен и често откровено разбит паваж и в отговор местните власти най-често просто слагат отгоре (не много качествен) асфалт, в някои други държави полагат повече грижи за най-древната използвана и до днес настилка.

Обяснението, че добрият паваж е скъпо удоволствие, което изисква време и висококвалифицирани майстори, звучи убедително… до момента, в който човек не види „пътния принтер” на белгийската фирма „Ер Пи Системс”, съобщава bTV.

Снимка: roadprinter.nl

Машината работи на прост, но гениален принцип. Фадрома качва върху платформата настилката (напр. плочки или павета), там тя се нарежда вертикално и се спуска бавно върху улицата.

Снимка: Twitter

След това отгоре ѝ минава валяк и тя е готова за употреба.

Снимка: Twitter

„Пътният принтер” може да изгражда участъци с дължина от между 1 и 6 метра. С него могат да работят и напълно неопитни работници, като резултатите идват много по-бързо, отколкото когато се действа само на ръка. Било то във Варна, или някъде из Бенелюкс.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.