in

Утре наблюдаваме феноменът „Кървава луна“

снимка obshtestvo.net

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение

В Западна България в понеделник призори ще има по-добри условия за наблюдение на интересния феномен
Неделята ще е облачна и мрачна. Валежи от сняг се очакват в Северозападна България и високо в планините. В някои източни райони ще превали дъжд. Вятърът ще е слаб. Температурите навсякъде ще са положителни, а по на Изток – почти пролетни – между 3 и 8 градуса. В Предбалкана, около Черноморието и на юг стойностите ще надминат 10 градуса.

Слаб сняг ще вали по високите части на централна Стара планина, Рила и Пирин. Ще има и силен вятър със скорост до 40-50 километра в час.

Времето над страната се определя от средиземноморски циклон, с който идват слабите валежи и югозападния вятър. Следва кратко затишие в понеделник с разкъсана облачност до слънчево време. От вторник нататък отново ще се заоблачи, а в средата на седмицата нов циклон ще докара още валежи. Дневните температури обаче остават положителни, времето се очертава меко почти през цялата следваща седмица.

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Заради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на така наречената „Кървава Луна”. Дискът на нашия спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението около 7 часа сутринта ще е в кърваво червен цвят. Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е по-рехава. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, съвсем близо до хоризонта.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/