in

Делото срещу за контрабанда на прекурсори за наркотици – през февруари

Обвинението и защитата обсъдиха вариант за споразумение, но не постигнаха съгласие за размера на наказанието

В разпоредително заседание днес Окръжен съд – Варна насрочи за 25 февруари делото срещу двамата холандски граждани Курт М. и Робърт П., обвинени в контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на наркотици, съобщиха от пресслужбата на Окръжният съд във Варна.

Според обвинителния акт, 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. в съучастие чрез фалшиви документи внесли през митнически пункт Варна-Запад на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата, извършена в периода от 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна.

В документите била декларирана като почистващ препарат за прозорци. По данни на прокуратурата засечените прекурсорите са с общо тегло 16,222 тона, на обща стойност над 225млн. лв.

Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200хил. до 300хил. лв. И двамата холандски граждани имат предишни осъждания за трафик на наркотици в страни от Европейския съюз.

В разпоредителното заседание страните посочиха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, няма искания за събиране на нови доказателства и делото ще бъде гледано по общия ред. Прокуратурата и защитата поискаха прекъсване на заседанието, за да обсъдят вариант за постигане на споразумение.

Обвинението предложи на обвиняемите изтърпяване на наказание от 10г. „лишаване от свобода“ и 200 хил. лв. глоба. Чрез адвокатите си, Курт М. и Робърт П. не приеха варианта, тъй като размерът на предложеното наказанието не ги удовлетвори.

Съставът на Варненския окръжен съд насрочи делото за разглеждане на 25 февруари от 9,30ч.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/