in

Правят 30 нови пешеходни маршрута във Варна

Изработване на стратегия за пешеходна достъпност във всички райони на Варна, която включва 30 нови пешеходни маршрути. Това предвижда проект, по който Варна си партнира с европейски градове от Дунавския регион. Проектът City Walk се финансира по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“. Бюджетът му е малко над 2 млн. евро, от които 160 000 евро е бюджетът за Община Варна.

Целта на CityWalk е да помогне на градовете в Дунавския регион да намалят въглеродните емисии и шума и да станат по-добри и по-безопасни места за живеене, чрез увеличаване ролята на транспортните форми ходене и колоездене, съобщава Дарик.

Варна е единственият български град, поканен да участва в иновативния проект City Walk, в партньорство с над 20 града и институции от Европа, разкри Гаро Капрелян, главен експерт „Териториално сътрудничество“ в общинска дирекция „Европейски и национални оперативни програми“. Основната цел на City Walk е хората да бъдат стимулирани да вървят пеша.

За Варна се предвижда създаване на Стратегия за пешеходна достъпност за целия град. Най-интересната част от нея е оформяне на 30 нови маршрути – по 5-6 във всеки район.

В рамките на проекта ще бъде изработена и Стратегия за пешеходна достъпност само за централния район „Одесос”. Подготовката за нея включва и изследване на публичния живот. Теренното проучване бе направено през декември от екип от архитекти и урбанисти от сдружение с нестопанска цел „Таляна”. Показва, че в един съботен ден между 8.00 и 19.00 часа през долната част на площад „Независимост” минават около 13 000 пешеходци.

Другата най-натоварена зона е пешеходната част на бул.”Сливница” (Между Севастопол и ФК). Там за ден са преброени 10 000 минувачи, разкри архитект Максим Недков, който лично е участвал в преброяването.

Според архитект Недков, ако архитектурната среда е красива, тротоарите и уличната мебелировка са в добро състояние и е чисто, човек е склонен да прекарва повече време навън. Най-вече заради морето пък Варна има голям потенциал да бъде пешеходно атрактивен град, което означава изключително привлекателен за туристите.

Като част от иновативния проект CityWalk е създадено мобилното приложение Walk’n’Smile. Апликацията може да бъде изтеглена безплатно. Целта й е да насърчава ходенето и здравословния начин на живот, като ще дава информация за пешеходните маршрути във Варна, ще има крачкомер и калкулатор на калориите, обясни общинският експерт Гаро Капрелян.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/