in

Страната на бетонните глави

снимка facebook

„Властта мълчи за незаконен строеж“, „разораните дюни са земеделска земя“, „багерите ровят Градина законно“. Това са само малка част от цитатите , с които в последните дни се замерят държава и еколози в публичното пространство.

Някой нещо строи на Шкорпиловци, инвеститори оглеждат Болата, кметове хайдути заграждат пътеките до диви плажове..В момента багери разкопават емблематичният къмпинг „Градина“. Оказа се, че там се строи нов ресторант и паркинг. Според собствениците строежът е напълно законен. Но според природозащитници това са  дюни, при това в защитена територия. Разорани дюни на къмпинг „Смокиня”, леене на бетон на Иракли и нов хотел върху плажа на Кранево са последният повод за възмущение в социалните мрежи.

Вече е установено кой е разорал дюните до къмпинг „Смокиня”. Поредният любител на морски гледки, комуто природата пречи. А държавата го глоби смешните 10 000 лв. .В последните дни такъв скандал гърми и заради бетона на мястото, известно още като Шофьорския плаж и е само на 500 метра от защитеното блато „Алепу”.

И всичко това – е напълно законно. В повечето случаи РИОСВ срамежливо отбелязва, че е съгласувала инвестиционните намерения под някои условия за инвеститорите, а когато даден казус стане прекалено медиен – същата тази РИОСВ изпраща „незабавна проверка“ на мястото на събитието. Еколозите тръбят, Васо Гюров пуска гневни статуси, държавата удря по една глоба и толкоз. Ден до пладне.

Днес по вчерашните диви плажове на Силистар и Резово няма празна педя, на която да си постелеш хавлията. От Балчик до Резово – бетон.  Почти всички заливи, лагуни и тайни плажчета са открити от „инвеститорите” и съответно – преобразени в някакви уродливи хотелски комплекси.

Държавата демонснтрира методично и последователно тотална немощ и нежелание за справяне с проблема. Защото от години е поставена в услуга на бетонните глави. Същите тези, на които дюните пречат.

Бетонните глави отлично се разбират с кметове и министри, поради което апетитът им расте в геометрична прогресия. И нямаме година без скандал. Стигна се дотам, че на високо управленско ниво беше обяснено как свободното къмпингуване вреди на природата. Разбира се, бетонните чудовища и изливаните от тях отпадни води ни най-малко не вредят.

Както казва Любен Дилов син, спокойно можем да предлагаме услугата спа в собствени фекални води. Понеже пречиствателните станции се броят на пръстите на едната ръка и са на възрастта на прабаба ми.

И  пак ще се стигне до познатата родна картинка , в която природа, слънце, земя, птици, риби и вода отстъпват място на един бездънен ол инклузив, за който министър еди кой си ще каже, че „са открити 500 работни места“ и „подпомага българската икономика“. Хиляда деветстотин шейсет и вторият ол инклузив на мястото на последния останал див плаж.

 

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева