in

Новият център за лица с увреждания във Варна ще заработи през март догодина

Снимка: BNews

Център за подкрепа на лица с увреждания, включително тежки множествени увреждания, предстои да заработи във Варна от началото на март 2020 година. Това стана ясно на пресконференция по повод стартирането на проекта и подготовката на материалната база, в която ще се предоставя услугата

Центърът се реализира по ОП „Човешки ресурси“. Той е част от пилотен проект за страната, който се осъществява още в София, Пловдив, Русе и Бургас.

Финансирането за центъра във Варна е близо 1 млн. лева като 850 хил. лева са безвъзмездни европейски средства, а останалите са от национално съфинансиране. Със средствата освен подобрения по избрания сграден фонд в „Аспарухово“ ще се предоставя напълно безплатно социална услуга в помощ на пълнолетни с различна степен на увреждания и техните семейства. Според плановeте центърът ще заработи в началото на март 2020 и ще функционира по програмата в рамките на 10 месеца. След това ще се търси национално или общинско финансиране.

„Идеята е след разкриването центровете да придобият устойчивост. Може би ще си направи единен стандарт за предоставяне на услугата.“, коментира шефката на общинската социална дирекция Таня Василева.

Преди приемането на първите потребители ще бъде извършен основен ремонт на две помещения в квартал „Аспарухово“. Основното е с площ от около 300 квадрата. В него ще бъдат обособени 10 кабинетa и зали- за рехабилитация, арт терапия, психологическа помощ, за почивка и други. Основната сграда се намира в блок 11 в квартала. Тя разполага с напълно самостоятелен вход. Другото помещение е апартамент в блок 17, в които ще мога да се настаняват до 4 лица.

В центъра ще работят 23 души, които тепърва ще бъдат набрани. Предстои да се изяснят и правилата, според които ще се подбират ползвателите на услугата. Капацитетът на центъра е общо 90 пълнолетни лица с различни по вид и степен увреждания.

Предвижда се целодневна грижа за 30 лица и почасови услуги за общо 60 лица. Освен това ще има опция за краткосрочно поемане на грижата за зависимите членове от семейството чрез предоставяне на услугата „Заместваща грижа“. Тази услуга се изразява краткосрочно настаняване на потребителите на услугите- до 14 дни в годината по предварително съгласуван график или при спешно възникнала необходимост. Престоят им ще става в приспособения за нуждаещите се апартамент в „Аспарухово“.

Ще бъдат осигурени храна и транспорт за всички потребители на услугите в центъра.

В община Варна има 22 600 души с различна степен на увреждане и намалена трудоспособност.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/